Kamatot emelt a svéd jegybank

Vágólapra másolva!
A svéd központi bank, a Riksbank csütörtökön negyed százalékponttal 4,50 százalékra emelte alapkamatát, az inflációs várakozások "lehorgonyzása" végett.
Vágólapra másolva!

A mostani szigorítási ciklust 2006. januárban kezdte, azóta ez a tizenkettedik emelés. A piacon általában számítottak a csütörtöki szigorításra, de számos közgazdász remélte, hogy a bank vár még valameddig, tekintettel a gazdasági növekedés lassulására.

A Riksbank folyamatos célja legföljebb 3 százalékos tizenkét havi infláció, utolsó adat szerint a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés májusban 4 százalékos volt Svédországban.
A svéd központi bank emelte előrejelzéseit is a várható alapkamat-alakulásra, a harmadik negyedévben már várhatóan nem szigorít tovább, de az utolsó negyedévre 4,8 százalékos kamatkörnyezet jósolt az áprilisban jelzett 4,3 százalék helyett.

Emelte inflációs előrejelzését is, idén évi átlagban 3,9 százalékra az áprilisban jelzett 3,5 százalékról, ellenben a GDP-növekedési előrejelzését rontotta, idén 2,1 százalékra a korábban jelzett 2,6 százalékról. Jövőre 1,2 százalékra számít az eddig várt 1,8 százalékos GDP-többlet helyett.