Idén 10 százalékkal drágul az élelem

Vágólapra másolva!
Idén 10 százalék körüli élelmiszer-infláció várható Magyarországon, a jó termés árcsökkenést nem okoz, de lassíthatja a drágulást, bár hatása inkább 2009 első félévében jelentkezik majd - áll az Agrár Európa Kft. és a Kopint-Tárki kutatóintézet Agrármonitor című összeállításában.
Vágólapra másolva!

A kutatók a mezőgazdasági termelés 10-15 százalékos bővülésére és az ágazati hozzáadott érték 15-20 százalékos növekedésére számítanak 2008-ban.

Az alig növekvő lakossági jövedelmek, valamint a magas fogyasztói árak mellett a belföldi élelmiszerpiac az év első felében tovább zsugorodott, enyhe növekedés legfeljebb az év utolsó hónapjaiban lehetséges - vélik. Az agrárexport a tavalyi csúcs után visszaesik, a kiviteli többlet a 2007. évi 1,6 milliárd eurótól alaposan el fog maradni - jegyzik meg.

Kifejtik, hogy az élelmiszerek fogyasztói árának emelkedése 2008 első félévében a tavalyi éves inflációnál kissé magasabb, mintegy 13 százalékos lesz. A második félévben, elsősorban a magas bázis miatt azonban már lényegesen lassul, 7 százalék körüli éves mértékre.

Az árak tehát - a gyümölcs és talán az étolaj kivételével - az ősszel sem csökkennek, de lényegesen már nem is emelkednek. Kivétel lehet a sertéshús, amelynek ára az idén márciusig alig emelkedett (2,6 százalékkal egy év alatt), de a csaknem duplájára dráguló takarmányköltségek hatására áprilisban megindult az áremelkedés, és a kutatók szerint a java még csak most következik.

A növénytermesztés eredményei alaposan meghaladhatják a tavalyit. A sertéstartási kedv a magas takarmányárak miatt mérséklődik, az FVM által összeállított költségcsökkentő intézkedéscsomag legfeljebb enyhíteni képes a gondokat. Nagy kérdésnek nevezik, hogy a májusban megindult termelői áremelkedés elegendő mértékű és elég tartós lesz-e a takarmánydrágulás ellensúlyozásához.

Az új, egyelőre jónak ígérkező terméssel a búza, a kukorica, a napraforgó és a gyümölcs termelői ára csökkenni fog - de korántsem a két évvel korábbi szintre. A sertés felvásárlási ára pedig meghaladja a tavalyit, a kutatók szerint.

Mértékadó nemzetközi előrejelző műhelyekre hivatkozva az összeállítás arra figyelmeztet, hogy a mezőgazdasági termékek nemzetközi szintű áremelkedése a következő években folytatódik. A folyamat az idén és a következő 1-2 évben lesz gyorsabb ütemű, majd lelassul, ahogy a kínálat felveszi a lépést a kereslet emelkedésével.

Középtávon a sokk enyhülni fog, a tavalyi áremelkedési ütemek nem ismétlődnek meg a mezőgazdasági termékeknél, de leképeződésük az élelmiszerekbe még nem ért véget. A fogyasztói árakig az egyes piacokon és termékeknél eltérő ütemben és mértékben fognak eljutni az áremelkedések. Ennek megfelelően az inflációs hatások is eltérőek lesznek - jegyzik meg.