Minden az olajat drágítja - már 146 dollár

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a nyersolaj árának emelkedése. A Brent hordójának ára a történelemben először 146 dollár fölé került. Az újabb rekord azután született meg, hogy az USA kormánya az olajkészletek várakozásokat meghaladó mértékű csökkenéséről számolt be.
Vágólapra másolva!

A londoni Brent nyersolaj két dollárral drágulva 146,34 dolláros árfolyamot ért el a zárás utáni elektronikus kereskedésben. Az elmúlt 12 hónapban a globális olajárak megduplázódtak.

A gyenge dollár, a nagyobb kereslet és az ellátással kapcsolatos aggályok kombinációja együttesen okozza az árak töretlen emelkedését. A dollár euróhoz viszonyított árfolyama szintén kéthavi mélypontra, 1,5891-re jutott tegnap.

Az EKB is bekavart

Csütörtök kora délutáni ülésén ráadásul az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa- a várakozásoknak megfelelően - 25 bázisponttal 4.25 százalékra emelte az eurózóna irányadó kamatlábát. Szakértők szerint ez is az olajárak emelkedését erősítheti. A kamatemelés ugyanis a dollár további gyengülése felé hat.

Az eddigi, 4,00 százalékos szintet az EKB az utolsó, tavaly júniusi emeléssel állította be, azóta nem változtatott. A kamatdöntést hetek óta előre valószínűsítették a piaci elemzők számára a bank vezetőinek nyilatkozatai, illetve az, hogy júniusban újabb rekordra gyorsult az infláció az euróövezetben: a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg a tavaly júniusit, az EU statisztikai hivatala hétfőn megjelent, előzetes becslése szerint.

Az olajpiac mindemellett a geopolitikai kockázatokra is érzékenyen reagál, az elmúlt napokban a nigériai és főleg az iráni helyzet is a drágulás irányába mozdította a trendet.

Amerika szerint elsősorban nem a dollár a bűnös

Eközben Henry Paulson, az USA pénzügyminisztere európai körútja befejező állomásán azt mondta, a dollárnak "nagyon csekély" hatása volt az olajárakra. Paulson Londonban tárgyalt Alistair Darling brit pénzügyminiszterrel, nyilatkozatában nem ejtette ki a recesszió kifejezést.

A dollár átlagosan nem egészen 25 százalékkal gyengült a főbb külföldi valutákhoz képest 2002 eleje óta, az olaj pedig ugyanezen idő alatt jóval több mint az ötszörösére drágult - emelte ki az amerikai pénzügyminiszter.