Veres: adócsökkentést tervez a kormány

Vágólapra másolva!
Érdemi adó- és járulékcsökkentést tervez a kormány 2009-től - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken Nyíregyházán, sajtótájékoztatón, az MTI munkatársának kérdésére válaszolva.
Vágólapra másolva!

Az érdemi változtatáshoz szükséges források a költségvetés kiadásának további mérsékléséből, az adórendszer szerkezeti átalakításából, a kedvezmények szűkítéséből és a feketegazdaság jelentős részének "kifehérítéséből" teremthetők elő - fejtette ki a tárca vezetője.

Hozzátette: számos javaslat született, s azokat sorra elemzi a kabinet, majd a végső javaslatot augusztus végén terjeszti a szociális partnerek elé.

Veres János kifejtette: tavasszal még egy 250 milliárd forint összegű mozgástér látszott az adó- és járulékcsökkentéshez.

Ebből az összegből 120 milliárd forint már nincs meg, annyit vitt el a márciusi népszavazás miatti állampapírhozam-emelkedés, ez a kamatkiadás ugyanis 2009-et terheli - magyarázta.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem zárja ki, hogy ne lenne 250 milliárdos, vagy attól is nagyobb a mozgástér a tervezett adó- és járulékcsökkentéshez.

A pénzügyminiszter szerint elenleg dolgoznak azon, hogy a népszavazás miatti kiesést pótolják, sőt ha lehetséges, 250 milliárdnál is nagyobb összeg álljon rendelkezésre az érdemi átalakításhoz.

Veres János megerősítette, hogy a 2009-es költségvetést, amit szeptember 30-án nyújt be a pénzügyi tárca a parlamenthez, maximum 3,2 százalékos GDP-arányos hiánycéllal állítják össze.

A sajtótájékoztatón a miniszter szólt a Fidesz áfa- csökkentési javaslatairól, amit az ellenzéki párt az üzemanyag-, az energia- és az élelmiszerár növekedésének megfékezésére tart szükségesnek. Újra leszögezte: a Fidesz elképzelései tévedésen alapulnak, és megvalósíthatatlanok, mivel hiányt növelők.