Dúl a TKN-BP belháború

Vágólapra másolva!
A BP beperelte az AAR konzorciumot, amely tulajdonostársa a TNK-BP olajtársaságban, mivel szeretné elérni, hogy az AAR fizesse ki a TNK-BP létrehozása előtt, még a jogelőd cég tevékenysége során keletkezett 8,4 milliárd rubel (357,3 millió dollár) adóhátralékot. A brit olajmulti szerint a vegyesvállalat megalapítását rögzítő 2003-as szerződés szerint az ilyen kötelezettségeket az orosz félnek kell állnia, az AAR azonban vitatja a BP követelését - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az 50-50 százalékos tulajdonostársak között az elmúlt hónapokban egyre durvább harc alakult ki a TNK-BP - Oroszország harmadik legnagyobb olajtermelője - irányításának megszerzéséért. Az orosz hatóságok előbb kémkedés vádjával letartóztatták a vállalat egyik brit alkalmazottját, majd nem hosszabbították meg 88 BP-alkalmazott munkavállalási engedélyét.

A vezérigazgató, Robert Dudley ugyan azok közé került, akik tovább dolgozhatnak Oroszországban, a négy orosz milliárdos kezében lévő AAR egyik tulajdonosa, Viktor Vekszelberg rendkívüli igazgatósági ülést hívott össze azzal a céllal, hogy eltávolítsák a cég éléről. A TNK-BP adja a BP kitermelésének 25, bizonyított olajkészleteinek 20 százalékát.