Romlik a vállalati adósságpiaci helyzet

Vágólapra másolva!
Lassul a gazdasági növekedés az euróövezetben. Mindemellett folyamatosan romlik a vállalati szektor adósságpiaci és törlesztési helyzete - írja a bloomberg.com.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben a vártnál is lassabb a gazdasági növekedés. A 15, eurót használó ország GDP-je 0,7 százalékkal bővült csak, az előre jelzett 0,8 százalékkal szemben. "Túl nagy ellenszele van az európai gazdaság növekedésének"- nyilatkozta Martin van Vliet, az ING csoport közgazdásza.

"Az euró zóna inflációs rátája aggasztó szinteket ért el" - közölte az Európai Központi Bank elnöke Jean-Claude Trichet. A francia külkereskedelmi mérleg deficitje rekord méretű, közel 7,5 milliárd dolláros összeget ért el. A német export is 3,7 százalékkal csökkent, mely teljesen váratlanul érte az elemzőket is és 4 éves csúcsot jelent.

A nagybani likviditási válság kirobbanásának első évfordulójához közeledve sem javul, sőt, folyamatosan tovább romlik az európai és a globális vállalati szektor adósságpiaci és törlesztési helyzete a nemzetközi hitelminősítők Londonban kiadott új felmérései szerint.

A Moody's Investors Service kimutatása szerint a spekulatív osztályzatú európai vállalati adósság hozamfelára csak az elmúlt héten 0,837 százalékponttal 7,69 százalékpontra emelkedett. A hitelminősítő megjegyzi, hogy az amerikai nem elsőrendű - subprime - adósi kör törlesztési képességeivel kapcsolatos félelmek miatt a hitelpiaci kondíciók rosszabbodnak.

Az EKB legutóbbi kamatdöntő ülésén - az általános piaci várakozásnak megfelelően - negyed százalékponttal 4,25 százalékra, hétévi csúcsra emelte irányadó rátáját, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot, amelyen még elfogadja a kereskedelmi bankok repóigényeit. Azonban a Moody's már egy korábbi elemzésében megkérdőjelezte a kamatemelés hasznosságát.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban közzétett új összesítése a globális cégadósi nem fizetővé válások számának erőteljes emelkedését mutatja. A nyilvántartott vállalatok közül az év elejétől a múlt hónap közepéig 33 vált nem teljesítővé - összesen 38,3 milliárd dollár adóssággal -, vagyis az idén eddig hátralékba került cégadósok száma máris jóval több, mint a tavalyi egész évi 22. A törlesztéssel idén leállt 33 cégadós közül 32 amerikai.

A Standard & Poor's előrejelzési modellje a következő egy évre az amerikai spekulatív besorolású cégadósi körben 4,7 százalékra emelkedő nem fizetővé válási arányt jósol; ez meredek romlás lenne a 2007 végén mért 0,97 százalékos arányról, amely negyedszázados mélypont volt.