A Total visszalép az iráni beruházástól

Vágólapra másolva!
Az utolsó nagy nyugati energiaipari vállalatként a Total is visszalépett a hatalmas iráni földgázkincs feltárásában tervezett, jelentős mértékű beruházástól - írta a Financial Times online kiadása.
Vágólapra másolva!

A francia vállalatcsoport megítélése szerint jelenleg túl nagy politikai kockázattal járna beruházni Iránban, ezért nagyon valószínűtlen, hogy a közeljövőben pénzt tesz a Déli Pars gázmező feltárásához kapcsolódó cseppfolyós földgáz programba - írta a brit gazdasági napilap, az Irán elszigetelésére irányuló washingtoni törekvések győzelmeként értékelve a fejleményt.

Az FT szerint a Total döntése nagy pofon Iránnak, amely nagy valószínűséggel így a következő évtized vége előtt nem tudja jelentős mértékben növelni földgázkivitelét.

A Total a malajziai Petronasszal közösen végezte volna a Déli Pars-mező 11. szakaszának feltárását, és szerdáig fenn is tartotta érdeklődését, annak ellenére, hogy májusban a Royal Dutch Shell és a spanyol Repsol már bejelentette, hogy kivonul a 13. szakasz feltárásából.

A lap ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy egyik nagy energiaipari vállalat sem akar teljesen hátat fordítani az iráni szénhidrogén-tartalékoknak. A Shell és a Repsol már jelezte, hogy lehetségesnek tartják az együttműködést a fejlesztés egy későbbi szakaszában.