London: idén csökken a nyersanyagok ára

Vágólapra másolva!
Az idei meredek drágulás után az év második félévben már csökken az ipari nyersanyagok árszintje és az év egészének átlagában is mérséklődés lesz londoni elemzők csütörtöki előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és -előrejelző háza által kidolgozott globális ipari nyersanyagár-index (IRM) - amely a nyersolajárakat nem tartalmazza - az új prognózis szerint az idén átlagosan 0,3 százalékkal, ezen belül az ipari alapfémek átlagára 5,1 százalékkal csökken.

A nyersanyagpiaci árszint - főleg az ipari fémeké - már a második negyedévben süllyedni kezdett, és az EIU londoni elemzői ennek folytatódásával számolnak, ahogy a piac egyre inkább beárazza a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térség gyengülő keresletét.

Ugyanezen okból a ház jövőre az ipari nyersanyagár-index még jóval markánsabb, éves átlagban 6,0 százalékos, ezen belül az ipari alapfémek árszintjének 7,6 százalékos esését jósolja.

Az IRM-ármutató tavaly 11,2 százalékkal, 2006-ban 49,6 százalékkal emelkedett. Az 1990-es árszintet 100 százaléknak véve az IRM-index az idén 188,4 százalékot, jövőre 177,0 százalékot, az alapfém-szegmens árindexe 211,0, illetve 195,0 százalékot ér el, áll az EIU csütörtöki londoni elemzésében.

A cég által külön számolt nyersolajár-index az előrejelzés szerint 2008-ban 65,3 százalékkal emelkedik. Az EIU a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfélére az év egészében 120 dolláros, az amerikai West Texas Intermediate alaptípusra 122,40 dolláros idei átlagárfolyamot valószínűsít, azzal, hogy a harmadik negyedévi összesített átlag 140 dollár lesz.

Onnan azonban a ház már lefelé induló korrekciót vár, ahogy a globális kereslet gyengülése mind egyértelműbbé válik.Az OECD-térség keresletének csökkenése már nyilvánvaló, és miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén visszafogja az ázsiai keresletet is, áll az EIU csütörtöki londoni előrejelzésében.

A cég nyersolajár-indexe a prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog. Az 1990-es 100-as bázison mérve az EIU olajárfolyam-mutatója az idén 538,7 százalékon áll.