Korlátozni kellett az állami MVM Trade-et

Vágólapra másolva!
Megszűnik ármeghatározó jogköre, és nyilvános árverést kell tartania az MVM Trade Zrt.-nek - határozott a Magyar Energia Hivatal (MEH). A villamos művek nagykereskedelmi egysége jelentős piaci erővel rendelkező szereplő - derül ki a MEH határozatából. Valószínűleg élt is ezzel az erővel, a szabadpiacra kényszerített fogyasztók szerint túlságosan is.
Vágólapra másolva!

A jelentős piaci erővel rendelkező szereplő meghatározását, és tevékenységének korlátozását törvény írja elő az év elején megnyitott magyar árampiacon.

Az MVM Trade 2007 októberében tartott egy nagy aukciót, amelyen 9 terawattóra mennyiséget értékesített 2008-ra összesen 163 milliárd forint értékben. A piaci szereplők szerint az aukción kialakult ár jelentősen növelte a szabadpiaci fogyasztóknak a végfelhasználói árat.

A mostani döntésből úgy tűnik, az Energia Hivatal hasonlóképp vélekedett.

A mostani döntés szerint az MVM Trade Zrt.-nek olyan mennyiséget kell aukcióra bocsátania 2008. október 27-én, hogy a továbbiakban a nagykereskedelmi piaci részesedése 40 százalék alatt maradjon. A fennmaradó mennyiség államilag meghatározott áron a lakossági fogyasztást fedezi majd.

A szakértők úgy vélik, hogy a hivatal által meghatározott ár a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatóknál idén várhatóan nem vezet a végfelhasználó árak jelentős elmozdulásához. A jövő évre szóló vásárlás esetében viszont úgynevezett ársapkát (maximum árat) alkalmaznak, amelyet a lipcsei áramtőzsde 2008. évi áraihoz igazítanak.

Még elemzik

Az MVM szakértői elemzik a határozat hatását az MVM csoport gazdálkodására - tájékoztatta Tringer Ágoston, az MVM szóvivője az MTI-t csütörtökön. Nem kizárt, hogy az üzleti terv módosítását kell kérni a tulajdonostól. Az MVM álláspontja szerint a hivatal a határozattal lényegében visszaállította a nagykereskedelmi hatósági árat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a társaság tudomása szerint egyetlen európai uniós versenytársnál sem alkalmaznak ársapkát.