Nyugdíjfolyósító: nem késnek a nyugdíjak

Vágólapra másolva!
Nem késik a nyugdíjasok járandóságának kifizetése - közölte a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) csütörtökön az MTI-vel, reagálva a Népszavában megjelent információra. A rendőrség nyomozást indított egy csalásgyanús ügyben.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjak banki utalása, illetve postai úton történő kifizetése továbbra is a megszokott rendnek és időpontoknak megfelelően történik - tudatta az intézmény.

Kiss Sándor, az ONYF főcsoportfőnöke elmondta, hogy egy csalási kísérlet miatt röppent fel a nyugdíjak kifizetésének késéséről szóló álhír. Egy bűnözői csoportosulás megpróbált hozzájutni húsz nyugdíjas járandóságához úgy, hogy új bankszámla nyitására bírta rá az idős embereket. A bűnözők saját számlaszámukra várták volna a pénzt, ám erre nem sikerült megkapniuk a nyugdíjakat - tette hozzá.

Kiss Sándor hangsúlyozta: ennek az ügynek semmi köze nincs ahhoz, hogy a több mint 3 millió ellátásban részesülő ügyfelük mikor kapja meg havi járandóságát. Az eset részleteit belső vizsgálattal igyekeznek kideríteni, egyúttal ennek kapcsán az is felvetődött, hogy - a bűnözők kudarca ellenére - még biztonságosabbá tegyék a nyugdíjak kifizetését. Ez azonban csak úgy mehet végbe, hogy ne okozzanak fennakadást a nyugdíjak folyósításában - mondta.

A Népszava információi szerint az ügyben a nyugdíjfolyósító igazgatóság feljelentést tett. Ez alapján a rendőrség nyomozást indított csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt - mondta el az MTI érdeklődésére a BRFK sajtóügyeletese. Sagyibó Melinda tájékoztatása szerint a XIII. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, július 2-a óta nyomoz és várja a sértettek jelentkezését.

Hétfőn Veres János pénzügyminiszter pedig hétfőn azt a hírt cáfolta, miszerint a határidőnél később kapnák meg a családi pótlékot az érintettek. A miniszter azonban lehetségesnek tartott, hogy a szokottnál később jut a járandóság a gyermeket nevelőkhöz. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a költségvetés fizetőképessége megfelelő.