Keserű a cukor az Agranának

Vágólapra másolva!
A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Agrana cukoripari és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, tőzsdén jegyzett csoport profitfigyelmeztetést adott ki a 2008/09-es üzleti évre. Eszerint a működési eredmény 45-50 százalékkal maradhat el a tavalyi szinttől. Ugyanakkor a forgalomnak 2,1 milliárd euróra való növekedésére számítanak az idei, februárban indult üzleti évben.
Vágólapra másolva!

Az Agrana csütörtöki közleményében a működési eredmény idei várható visszaesését a felvevőpiacokon tapasztalható kedvezőtlen változásokkal, a nyersanyagpiacok tartós ingadozásával és a meredeken emelkedő energiaárakkal indokolta.

A hagyományosan gyengébb első üzleti negyedben az Agrana működési eredménye a várakozásoknak megfelelően, jelentősen csökkent: 28,2 millió euróról 18 millióra, vagyis 36 százalékkal. A részvényenkénti eredmény több mint a felére, 1,26 euróról 0,56 euróra esett vissza. Mindez növekvő forgalom mellett történt, az árbevétel 10,3 százalékkal 495,1 millió euróra növekedett (az előző év azonos időszakának 449,0 millió eurós forgalmával szemben) a kapacitások bővítésének és a magasabb cukoráraknak köszönhetően.

Az Agrana a Magyar Cukor Zrt. anyavállalata 63,8 millió eurós adózott eredményt jelentett a februárral végződött 2007/08-as üzleti évéről, 10,3 százalékkal kevesebbet az előző évi 71,1 milliónál. Az előző üzleti évben 10 százalékkal nőtt a profit. A visszaesést az átszervezés és a megnövekedett működőtőke finanszírozásának költsége okozta.

Az Agrana múlt évi üzemi eredménye - az energia és a nyersanyagok drágulásától fékezetten - 4,1 százalékkal 111,4 millió euróra nőtt 107 millióról, a keményítőnek és a gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően. A bevétel 1,25 százalékkal 1,892 milliárd euróra fogyatkozott 1,916 milliárdról, de a visszaesésnek csak elszámolási oka volt az új gyümölcsrészleg csoportmérlegbe való korábbi bevonása miatt - enélkül a bevétel ténylegesen 6 százalékkal nőtt.

Az Agrana a német Südzucker 44,9 százalékos érdekeltségébe tartozik. Az Agranáé Magyarországon a Magyar Cukor Zrt., a Hungrana Kft., az Agrana Juice Hungaria Kft., az Agrana Magyarország Értékesítési Kft. és az Instantina Hungaria is.