Nem közösködne tovább a Fujitsuval a Siemens

Vágólapra másolva!
Szakmán belüli értesülések szerint a Siemens német technológiai konszern tárgyalásokat folytat japán partnerével a Fujitsuval számítástechnikai közös vállalatuk, a Fujitsu Siemens Computers (FSC) jövőjéről.
Vágólapra másolva!

A Siemens állítólag az idén őszig fel kívánja bontani a szerződést a Fujitsuval - közölték a tárgyalások menetébe beavatott személyek a Reuters hírügynökséggel. Egyelőre még nem ismert az FSC további sorsa. A felek nem kívánták kommentálni az értesüléseket.

A közös vállalati partnereknek először egymásnak kell felajánlaniuk tulajdonrészeiket megvételre (50-50 százalék). Harmadik személynek való eladásra csak ennek elutasítását követően kerülhet sor. Elképzelhető, hogy a felek egyike teljes tulajdonra tesz szert és ezt követően értékesíti a vállalatot egy harmadik félnek.

Az FSC közös vállalati szerződése 2009 szeptemberében jár le abban az esetben, ha a felek valamelyike egy évvel korábban bejelenti felbontási szándékát. Ellenkező esetben érvénye automatikusan meghosszabbodik újabb öt évre.

A Siemens fő tevékenységi körére igyekszik karcsúsítani profilját és a melléktevékenységet folytató érdekeltségei közé sorolta az FSC-t. A Siemens 1999-ben lépett kooperációra a Fujitsuval az európai számítógép piac kiszolgálására a közös beszerzés előnyeinek kihasználása érdekében és közös fejlesztési tevékenység folytatására. A közös vállalatba a Siemens Nixdorf vállalatot vitte be, majd az FSC vette át a számítógép karbantartási szolgáltatásokat is.