Új ajánlat lesz a Zentivára

Vágólapra másolva!
A francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár pénteken hivatalosan meghirdette nem egyezményes, részvényenként 1050 koronás (44,67 euró, 10 362 forint), összesen 1,24 milliárd eurós ajánlatát a cseh Zentiva gyógyszergyár részvényesei számára a Zentiva még nem nála lévő többségét felvásárlandó. Ez 40,04 milliárd koronára (1,7 milliárd euró) értékeli a cseh céget. Az ajánlat tíz hétig érvényes.
Vágólapra másolva!

A Zentiva részvénye jelenleg 1130 koronát ér a prágai értéktőzsdén.

Júniusban még döntetlenre állt a küzdelem a legnagyobb cseh gyógyszergyár felvásárlásért. A cég vezetősége elégtelennek minősítette és elutasította a PPF Holding B.V.-hez tartozó Anthiarose pénzügyi befektető ajánlatát, miután előzőleg a Sanofi-Aventis gyógyszergyár versengő ajánlatára is azt tanácsolta a befektetőknek, hogy egyelőre ne foglalkozzanak vele. A Sanofi-Aventis emelt ajánlatára még nem reagáltak a cseh cégnél. Az Anthiarose révén a PPF Holding N.V. részvényenként 950 koronát, összesen 1,48 milliárd eurót kínál a Zentiva nem nála lévő többségéért.

A Zentiva legnagyobb részvényese a Sanofi-Aventis Group 24,9 százalékkal, a második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva adózott eredménye az első negyedévben 470 millió cseh korona volt, 9,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél, a törökországi terjeszkedés költsége miatt. Az üzemi eredmény 6,5 százalékkal 810 millió koronára, a nettó bevétel 29,6 százalékkal 4,379 milliárd koronára nőtt az időközben megszerzett részesedésekkel együtt.

Tavaly a Zentiva 1,456 milliárd cseh koronás adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 35,9 százalékkal kevesebbet a 2006-os 2,289 milliárdnál, amely rekord volt a cég történetében.

A visszaesést a cseh gyógyszerpiac vártnál nagyobb "áreróziójának", az értékesítési szervezet bővítésébe fektetett, növekvő költségnek és a romániai értékleírások okozta egyszeri tételeknek tulajdonították, továbbá annak is, hogy Romániában az első kilenc hónap átlagában 10 százalékkal, a harmadik negyedben 61 százalékkal kevesebb bevételt értek el az egy évvel korábbinál, az ottani terjeszkedés ellenére. Ezt nagyrészt a román kormány gyógyszerár-politikájával és a romániai terjesztők fizetési késedelmeivel magyarázták. Egyelőre a törökországi terjeszkedés költsége is rontotta az eredményességet.

A cég már a közeljövőben Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé akar válni, legnagyobb egyedi részvényese, a francia-német Sanofi-Aventis támogatásával, tavaly evégett a török és a magyar piacra lépett be a Zentiva.