Bernanke borúlátó

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a kockázata a gazdasági növekedés további lassulásának, illetve az infláció gyorsulásának - mondta Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke az amerikai szenátus banki bizottságának meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

Ezzel módosította a Fed júniusi értékelését, amely szerint a GDP bővülését fékező erők valamelyest gyengültek. A Fed tegnap megváltoztatta idei növekedési és inflációs előrejelzését. Az előbbit a baljós jelek ellenére az áprilisi 0,3-1,2 százalékos prognózisról 1-1,6-ra emelte, az utóbbit 3,1-3,4 százalékról 3,8-4,2-re változtatta - írja a Napi Gazdaság.

A jegybank közleménye szerint az előrejelzés bizonytalansága "magasabb a normálisnál".

A kockázat növekedésében szerepet játszik, hogy a fogyasztók valószínűleg kevesebbet fognak költeni az emelkedő energiaárak és a magasabb hitelkamatok miatt. A háztartásokra nehezedő nyomáson az amerikai kormány adó-visszatérítési programmal igyekezett enyhíteni.

A lakáspiacon ördögi kör alakult ki: az alacsony árak hozzájárultak ahhoz, hogy egyre több otthont kell elárverezni, mivel értékük nem fedezi a megvásárlásukra felvett kölcsönt. A szaporodó árverések miatt azonban túlkínálat alakult ki a piacon, ami még nagyobb nyomást helyez az amúgy is alacsony árakra.

Bernanke szerint a Fed számára a fő feladat jelenleg az, hogy "segítsen a pénzpiacoknak visszatérni a normális működéshez" - áll a Napi Gazdaság hasábjain.