Csökkenhet a munkanélküliség hazánkban

Vágólapra másolva!
Az év hátralévő részében és 2009-ben már az élénkülő belföldi kereslet és a gyengülő külső konjunktúra lesz a meghatározó a magyar gazdaság számára. A bizonytalanságok nem enyhültek az előző negyedévben, de akár pozitív irányba is mutathatnak, ha például a mezőgazdasági termelés a vártnál is jobban alakul - véli legújabb prognózisában az ICEG kutatóintézet.
Vágólapra másolva!

A forint erősödése várhatóan nem gátolja a GDP növekedését, a multinacionális cégek ugyanis inkább a külső kereslet alakulására reagálnak - mondta Oszlay András tudományos munkatárs. Várakozásaik szerint idén 2,1 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal bővülhet a gazdaság - írja a Napi Gazdaság.

Az eddigi adatok alapján Európában a dekonjunktúra fokozatosan zajlik, így a külső kereslet alakulására érzékeny magyar gazdaság sem szembesül komolyabb megrázkódtatással. Az olajárak emelkedése az év második felétől várhatóan csillapodik, az egyéb nyersanyagok árának csökkenése pedig máris érzékelhető. Ettől függetlenül azonban az infláció gyorsulása egyre komolyabb problémaként nehezedik a fejlett gazdaságokra, így a gyengülő gazdasági teljesítmény ellenére szigorító monetáris lépésekre kell felkészülni - vélik a kutatók.

Továbbra is inflációs nyomás alatt vagyunk

Magyarországon a másodlagos inflációs hatások erősödésétől tartva a jegybank folytatta a márciusban megkezdett kamatemelést, amire a piac a bizalom növekedésével reagált. A fogyasztói árak emelkedése magas marad: 2008-ban 6,4, jövőre 4,4 százalék lehet a pénzromlás. Mivel a 2009-es inflációs cél is veszélyben van, monetáris lazításnak nincs tere, de a kedvező piaci feltételek miatt további kamatemelés sem várható - áll a Napi Gazdaságban.

Az ICEG szerint bár egyértelmű trendfordulóról még korai beszélni, a szezonálisan kiigazított adatok alapján a foglalkoztatási és az aktivitási ráta is emelkedésnek indult 2008 elején, a belföldi kereslet élénkülése nyomán a munkanélküliségi ráta 2009-re akár 7 százalékra csökkenhet. Az államháztartási hiány jól alakul, idén 3,8 százalék lehet a GDP arányában, majd a 2009-re tervezett 3,2 százalékos hiánycél is teljesülhet. A prognózis szerint a kiigazítás szerkezete továbbra is inkább gátja a növekedésnek, és a versenyképesség javulásának is egyik fő kerékkötője.