Tízmilliárdos cseh reform

Vágólapra másolva!
Csehország 10 milliárd koronát tudott megtakarítani az év első öt hónapjában az év elején bevezetett reformintézkedéseknek köszönhetően - jelentette ki csütörtökön Petr Necas cseh munka- és szociálisügyi miniszter. A közfinanszírozási reform keretében elsősorban az egészségügyben hoztak új intézkedéseket, de az intézkedések érintették az adózás és a szociális juttatások, például a táppénz, a gyermekgondozás rendszerét is.
Vágólapra másolva!

Necas szerint az adók mérséklése a gyerekes családok számára több bevételt hozott, mint amennyit elvett tőlük egyes társadalmi juttatások megnyírbálása. A változások javára írja a miniszter, hogy a rövid idejű betegszabadságok száma érezhetően csökkent. Mint közölte: a gyermeket nevelő családok bevétele az idén 11,3 százalékkal nőtt, míg megélhetési költségeik tavalyhoz képest csak 7 százalékkal emelkedtek.

A miniszter jelezte, hogy további intézkedéseket terveznek, így a nyugdíjrendszer átalakítását, de szó van olyan törvényről is, mely révén a munkanélküli segélyezés időtartamát lerövidítenék. Kedvezményeket alakítanának ki az időseket, kisgyerekes szülőket, fogyatékkal élőket foglalkoztatók számára.