Ázsiában szagosít az Unilever

Vágólapra másolva!
Kínos kérdés a testszag, de nem a világ egyik legnagyobb vállalatának, az Unilevernek. A cég ugyanis most a Magyarországon is forgalmazott Axe-szal és Rexonával meghódítaná Ázsiát is. A briteket és az oroszokat már lenyűgözték, mindkét nemzetnél a büszkeségre és a paranoiára apellálva. Japán kemény dió volt a vezetés szerint.
Vágólapra másolva!

Miközben az ember kétszer is meggondolja, mielőtt közölné barátjával, hogy ideje lenne dezodort használnia, az Unilever most hárommilliárd ázsiaival próbálja elhitetni, hogy nincs más megoldás számukra. Az Unilever tulajdonában lévő Axe - Angliában Lynx a márkanév - alelnöke, Russel Taylor szerint még senki nem találta meg a megfelelő utat az ázsiaiak szívéhez dezodorügyben. "Az ottani piac még érintetlen. Az embereknek eszébe sem jut, hogy van testszaguk, pedig mindenkinek van" - közölte.

A régió az utolsó érintetlen terület a térképen, ahol többmillió fontos üzlet rejlik - tette hozzá. Becslése szerint az ázsiaiak csupán 7 százaléka használ dezodort, Indiában pedig tulajdonképpen senki. A marketingesek tervezett reklámkampánya ezért az izzadságfoltok és kellemetlen szagok miatt érzett szégyent próbálja majd felkelteni a potenciális vásárlóközönségben.

Az angol-holland cég már átütő sikereket ért el Japánban a Rexonával - Sure néven értékesítve azt - a tinédzsereket célozva és Oroszországban, ahol több hónaljat deóznak mostanában, mint eddig valaha.

Az irigységre apelláltak

Az orosz hölgyeknek szóló reklámkampányukban figyelembe vették azt, hogy rengeteget költenek kozmetikumra a térségben, s így vették rá őket a dezodorok használatára. Az szépségre amúgy is könnyen költő célközönséggel elég volt annyit elhitetni, hogy a kívánt külső eléréséhez mindenképpen szükség van a hónalj illatosítására is, enélkül ugyanis lehetetlen elérni a tökéletességet - mondta Taylor.

Segítségükre volt az orosz hölgyek hajlama az irigységre is. A PR kampányban többször elhangzott, hogy az oroszok mennyivel kevesebb dezodort vásárolnak kelet-európai szomszédaikhoz képest. Az eladások akkor ugrottak meg igazán, amikor arra is figyelmeztették őket, hogy az angol nők rengeteget költenek a termékre.

Anglia sokáig szagos volt

Taylor szerint Angliában is újkeletű divat a dezodorálás. "A második világháború előtt mi sem használtunk ilyet." A hatvanas években Anglia kifejezetten szagos helynek számított - az izzadság, a nedves gyapjú és a fényes öltönyök országának - így egy egész generációt kellett megtanítani az első reklámokkal az illatosítás fogalmára. "Tulajdonképpen a paranoia érzése generálta a piacot" - tette hozzá.

Japán különösen nehéz célpont volt Taylor szerint. A cégnek ezért az egész piacot célzó reklámot kellett gyártania, mivel a fiatalok más alkalmakkor találkoznak, mint a többi országban. Amennyiben túl pimasz lenne a hirdetés, az emberek nem értenék, hogy mi közük van a termékhez.

Jól megy a cégnek

Az Unilever az első negyedévben profitjának 33 százalékos profitnövekedésről számolt be, miután eladta Boursin sajtrészlegét. A részlegért kapott 400 millió euró jól jött a magas nyersanyagárak kedvezőtlen hatását javítani. Az eredmény jócskán meghaladta a 950 milliós elemzői várakozásokat. Az Unilever 2007-ben emelte árait, de 2008-ban is tervez hasonló lépéseket, hivatkozva az üzemanyagárak további emelkedésére.

Miután a Greenpeace orángutánnak öltözött aktivistái "ne pusztítsátok tovább az esőerdőimet!" feliratú táblákkal kikezdte a céget, Patrick Cescau vezérigazgató bejelentette, hogy 2015-ben már csak fenntartható forrásokból beszerzett olajat használnak majd.