Brüsszel ismét figyelmeztette az Intelt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság ismét azzal gyanúsította meg az amerikai Intelt, hogy versenyellenes magatartást tanúsít az Európai Unió területén.
Vágólapra másolva!

Brüsszel csütörtökön küldte el újabb "panaszlevelét" a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártójának, amelynek azt veti a szemére, hogy "visszaél domináns pozíciójával", hogy kiszorítsa a piacról riválisát, a szintén amerikai Advanced Micro Devices (AMD) céget.

A mikroprocesszorok világpiacából az Intel részesedése 80 százalék, szemben az AMD 20 százalékával.

Az európai versenyfelügyeleti szolgálatok konkrétan három újabb vádat hoztak fel az Intellel szemben. Eszerint az Intel nagyon kedvezményes árakat kínált egy jelentős európai személyiszámítógépet (PC) forgalmazó cégnek, hogy elsődlegesen Intel-termékek eladására ösztönözze. Emellett fizetett egy PC-gyártó cégnek, hogy rábírja az AMD-processzorokkal ellátott termékei piacra dobásának késleltetésére. Végül ugyanennek a PC-gyártónak jelentős engedményeket ajánlott fel azzal a feltétellel, hogy számítógépeibe Intel-mikroprocesszorokat épít be.

Az Intelnek nyolc hete van arra, hogy válaszoljon ezekre a vádakra. Ezt követően jogában áll kérni, hogy Brüsszelben szóbeli meghallgatáson fejthesse ki álláspontját. Ha a gyanúk beigazolódnak, Brüsszel követelheti az Inteltől a visszaélés beszüntetését, és meg is bírságolhatja.

Első reagálásában az Intel csalódottságának adott hangot, és leszögezte, hogy a vállalat vezetése "mindig tiszteletben tartotta a fogyasztókat védő és a tisztességes versenyt szolgáló törvényeket". Álláspontja szerint az Európai Bizottság újabb állításai azokból a panaszokból származnak, amelyeket a konkurrens AMD szerte a világban adott be versenyfelügyeletekhez és bíróságokhoz. A Dél-Koreában és Japánban már elítélt Intel ellen az Egyesült Államokban júniusban indult szövetségi trösztellenes eljárás versenyellenes magatartás vádjával.

Brüsszel tavaly júliusban küldte el az első panaszlevelet az Intelnek. Az akkori előzetes megállapítások szerint az Intel jelentős árengedményt ad a számítógépgyártóknak azzal a feltétellel, hogy a központi processzoregységeket (CPU) teljes egészében vagy túlnyomó részben az Inteltől vásárolják meg.

Az Intel számos alkalommal fizetett azért, hogy egy-egy gyártót AMD-processzorral készült gépek árusításának elhalasztására vagy a terv visszavonására ösztönözze; és a szervergyártóknak az Intel, versenyben az AMD termékeivel, átlagban költség alatti áron kínált CPU-kat. Ezek a cselekmények az AMD piaci kiszorítására irányulnak, és átfogó versenyellenes stratégia részei - mutatott rá akkor az Európai Bizottság.