Más pénzéből újítaná fel épületeit a MÁV

Vágólapra másolva!
A MÁV Zrt. pénzügyi lehetőségei nagyon korlátozottak, ezért az állomások, pályaudvarok felújítása csak külső források bevonásával lehetséges - mondta Sipos Sándor, a MÁV Zrt. portfóliókezelési vezérigazgató-helyettese az MTI-nek pénteken a Keleti pályaudvar indulási csarnokában lévő Lotz-terem átadása után.
Vágólapra másolva!

A MÁV Zrt. beruházásában 479 millió forint ráfordítással újították fel eredeti formájában a Lotz Károly és Than Mór festők freskóit is tartalmazó Lotz-termet a Keleti pályaudvaron, ahol naponta átlagban 75 ezer, forgalmasabb időszakban 100 ezer utas fordul meg.

Sipos Sándor elmondta: az állami vasút nem tudja kitermelni az állomások, pályaudvarok felújításához szükséges forrásokat. Becsléseik szerint csak a Keleti pályaudvar felújítására még további 10 milliárd forintra lenne szükség.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, reményeik szerint uniós forrásokat tudnak majd szerezni elsősorban a műemlék pályaudvarok felújításához, illetve magántőkét szándékoznak bevonni. Az önkormányzatokkal együttműködve keresik az állomások felújítására a pénzügyi forrásokat. Példaként elmondta: Nyugat-Európában bevált gyakorlat, hogy a felújítás fejében hosszabb időtartamra hasznosítási lehetőséget kap a vállalkozó.