Folytatódik a dinnyeháború

Vágólapra másolva!
A dél-békési dinnyefelvásárlók nem tudják megadni a dinnye kilogrammjáért a 30 forintos vételi árat, mert szerintük a minimum 30 forintos felvásárlói ár megbénítaná a kereskedelmet és leállna a dinnye exportja - ismertette Simonka Görgy, a dinnyefelvásárló Simba Hungary Kft. vezetője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A cég képviselője ezért arra kéri Karsai József szocialista párti országgyűlési képviselőt, hogy ne bántsa őket, "engedje, hogy helyrehozzuk a hétvégi események okozta károkat, valamint segítsen megnyugtatni a piacot, mert a blokád miatti késés olyan kockázatot jelent az európai megrendelőiknek, ami miatt máris jelentős mennyiségű megrendelést csoportosítottak át más országokba.

A cégvezető hozzátette: a gazdák vesztesége milliós nagyságrendű. Hangsúlyozta: az erőszak és a fenyegetés nem vezet eredményre, hanem össze kell fogni a termelők érdekében.

Simonka György ugyanakkor egy másik, az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy jogi lépéseket tervez Karsai József ellen, mert szerinte a képviselő megrágalmazta.

"Karsai József vasárnap délelőtt elzárta a medgyesbodzási telep mindkét bejáratát, ezzel megakadályozta, hogy a helyi gazdák termésével megrakott kamionok az európai megrendelőkhöz elindulhassanak" - írta a cégvezető.

Ismertetése szerint ekkor szóváltásba került a képviselővel, majd később Karsai József azt nyilatkozta a médiában, hogy Simonka György életveszélyesen megfenyegette őt. "Ez nem igaz, a képviselő úr rágalmaz, ami miatt valószínűleg bírósághoz fordulok" - szólt a közlemény.

Karsai Józzef az MTI érdeklődésére elmondta: neki pontos tanúi vannak, hogy mi történt a medgyesbodzási telep előtt, ezért nem kíván a sajtó nyilvánossága előtt személyeskedő vitákat folytatni. "Majd a bíróság eldönti, kinek van igaza" - tette hozzá.

A képviselő mindazonáltal fenntartotta véleményét, hogy ismeretei szerint több dél-békési dinnyefelvásárló is tartani tudja a 30 forintos vételi árat, nekik tehát megéri még ezen az áron is megvásárolni a dinnyét a termelőktől.