Putyin: Csehország kapjon olajat!

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hétfőn utasította az orosz kormány illetékeseit, hogy szavatolják Csehország kőolajellátását.
Vágólapra másolva!

Felszólítom önöket, hogy kezeljék ezt az ügyet körültekintően és dolgozzák ki az összes partnerrel a szükséges intézkedéseket, hogy ne legyen fennakadás - idézte a kormányfőt az Interfax hírügynökség. A fennakadások nem köthetők közvetlenül az orosz szállítókhoz - mondta továbbá Putyin.

Elemzők most arra gyanakodnak, hogy az orosz állami Transznyefty vezetéküzemeltető és egyes közvetítő kereskedőcégek vitái lehetnek a háttérben. Ez a legújabb változat: a múlt héten a Transznyefty központjában még azt mondták, a szállítás azért csökkent, mert két orosz olajcég több kőolajat tartott vissza hazai finomításra. - Ennek semmi köze a politikához, ez színtiszta üzleti ügy - mondta a Transznyefty elnökhelyettese, Mihail Barkov hírügynökségeknek múlt hétfőn.

Előzőleg Oroszország hivatalosan biztosította Csehországot afelől, hogy az olajszállítás nem politikai, hanem kizárólag technikai okból csökkent korábban. Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Kiszljak a maga részéről így nyilatkozott: - A Csehországgal vagy más, hagyományos partnerekkel folytatott kereskedelem nincs semmilyen kapcsolatban az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek telepítésével.

Politikai nyomásgyakorlásra gondoltak

A cseh sajtó és az elemzők egy ideje azt feszegetik, hogy Oroszország alkalmasint politikai nyomásgyakorlás eszközeként vetette be az olajszállítás csökkentését. Csehország és az Egyesült Államok ugyanis két hete aláírta az - Oroszország által élesen bírált és elutasított - átfogó amerikai rakétaelhárító rakétarendszer radarállomásának csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést. Az EU- és NATO-tag Csehország azonban szintén gyorsan cáfolta azokat a spekulációkat, amelyek szerint politikai okok keresendők az olajszállítás visszaesése mögött.

Cseh sajtójelentések szerint az orosz fél korábban közölte Prágával, hogy a júliusra tervezett 500 ezer tonna helyett mindössze 300 ezer tonna kőolajat exportál Csehországba a Druzsba (Barátság) vezetéken.

A tartalék 95 napra elegendő

Ivan Ottis, az Unipetrol igazgatóságának tagja közleményben tudatta, hogy az állami tartalékokból pótolják a kieső olajat, valamint több nyersanyagot importálnak a Németországot és Csehországot (Ingolstadt-Kralupy-Litvínov) összekötő kőolajvezetéken (IKL) keresztül. Közölte, hogy a termelésben nincsenek fennakadások, nem lesz üzemanyaghiány, és az árak sem fognak emelkedni a történtek miatt.

Az Oroszországból induló Druzsba két ágán keresztül Fehéroroszországba, Lengyelországba, Ukrajnába, Németországba, Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba érkezik kőolaj.

A 10,4 milliós lakosú Csehország stratégiai olajtartaléka 95 napra elegendő. A Druzsbán keresztül évente mintegy 5,5 millió tonna kőolajat importál az ország, az IKL-vezetéken keresztül pedig több mint 2 milliót. Csehország 1996 óta kap nyugati irányból kőolajat az IKL-vezetéken.