Marad a szerb adósságminősítés

Vágólapra másolva!
Marad a negatív kilátás Szerbia erősen spekulatív szuverén adósosztályzatán, annak ellenére is, hogy a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető elfogása csökkenti a politikai kockázatot - közölte keddi londoni állásfoglalásában a Standard & Poor's.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője "BB mínusz" szinten tartja nyilván a szerb állam hosszú futamú devizaadósságát és "B" osztályzattal a rövid lejáratú kötelezettségeket. A "BB mínusz" besorolás három fokozattal marad el a megszorításokkal még épphogy befektetésre ajánlottnak tartott "BBB" sáv alapfokától, a "BBB mínusz"-tól.

Az S&P keddi londoni kommentárja szerint Karadzic elfogása és várható kiadása a hágai ENSZ-törvényszéknek két olyan kulcsfontosságú lépés, amely megszilárdítja a szerb EU-csatlakozási folyamatot.

Az akció a politikai kockázat figyelemreméltó csökkenését jelzi, különösen akkor, ha sikerül a másik fő gyanúsítottat, Ratko Mladic egykori katonai vezetőt is elfogni, áll a hitelminősítő állásfoglalásában.

A Standard & Poor's azonban közölte: továbbra is fenntartja a negatív kilátást Szerbia hosszú futamú szuverén adósosztályzatán, tekintettel az új koalíciós kormány prociklikus költségvetési politikájára, amely valószínűleg felerősíti a gazdasági túlfűtötté válásának folyamatát.

Az új kormány még nem alakított ki semmilyen intézkedéscsomagot a gyorsan emelkedő infláció ellen, amely - az effektív reálárfolyam felértékelődésének hajtásával - hozzájárul a keresleti nyomás erősödéséhez, és ennek révén a gyors importnövekedéshez, így a százalékosan máris kétszámjegyű folyómérleg-hiány további bővüléséhez is, áll az elemzésben.

Az S&P szerint ugyanakkor jelenleg nincsenek konkrét jelei annak, hogy csorbulna a szerb gazdaság exportszektorának versenyképessége. Ráadásul - eltérően csaknem mindegyik kelet-európai térségi gazdaságtól - a szerb munkapiacon óriási a mozgástér: a munkanélküliségi ráta becslések szerint meghaladja a 20 százalékot, ami annak a jele, hogy a szerb növekedési potenciál nagyobb szinte az összes térségi országénál.

A Standard & Poor's idén márciusban rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra az addigi stabilról Szerbia adósbesorolásainak kilátását, akkor még az előző kormány összeomlása nyomán erősödő politikai kockázatokra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings már a koszovói függetlenség kikiáltása után "zűrzavaros és kiszámíthatatlan" eseményláncolat elindulásának kockázatára hívta fel a figyelmet.

A Fitch akkori londoni elemzése szerint mind a koszovói függetlenség jogi megalapozottsága, mint a felügyeletet átvevő Európai Unió mandátuma "tisztázatlan", ezért Koszovó politikai és gazdasági jövője "kihívásokkal terhelt".

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege szintén akkoriban kiadott elemzésében azt írta: a koszovói függetlenség ügye valószínűleg hosszú távon uralni fogja a szerbiai politikát, lassítva a szerb EU-csatlakozási folyamatot. Ezért a londoni cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy Szerbia 2016 előtt csatlakozhat az unióhoz.