Nem fizet jól a honi autóipar

Vágólapra másolva!
Magyarországon az autóiparban egy betanított gépkezelő munkás bruttó havi bére 151 ezer forint, ez a jelenlegi 191 ezres átlagfizetés 78 százaléka. Szlovákiában ugyanezért átszámítva átlagosan bruttó 131 ezer, Csehországban 185 ezer forint jár - idézte a Napi Gazdaság a merces.hu bérinformációs honlapot.
Vágólapra másolva!

Az autógyárban dolgozó összes alkalmazott jövedelmét tekintve valamivel kedvezőbb a kép: a magasabb pozícióban dolgozók ("fehérgallérosok") béreit is magában foglaló összesített átlagfizetés bruttó 226 ezer forint, míg Szlovákiában 186 ezer, Csehországban pedig 243 ezer forintnak felel meg.

Az autógyártáson kívül még alacsonyabbak a fizetések: az autószerelők és a karosszérialakatosok a bevallott jövedelmek alapján bruttó 142, illetve 134 ezer forinttal kénytelenek beérni, a lakkozók 146 ezer, a karbantartók 188 ezer forint bruttóval számolhatnak.

Ha valaki az ágazatban sokat akar keresni, akkor a merces.hu felmérése szerint erre leginkább valamilyen műszaki tervezői vagy folyamatmérnöki pozícióban van lehetősége: előbbiek bruttó 321 ezer, utóbbiak 337 ezer forintot kapnak.

A kutatás alapján a szakmában eltöltött évek számával a fizetés is emelkedik: egy kevesebb mint egy éve az autóiparban dolgozó munkavállaló átlagosan bruttó 160 ezret keres, 1-2 év gyakorlattal ez az összeg 173 ezer, 3-5 év után 183 ezer forint, míg egy 6-10 éve a szakmában dolgozó munkavállaló átlagosan bruttó 191 ezer forintot ér el - tájékoztat a merces.hu-t idézve a Napi Gazdaság.

Az autóipar hagyományosan a férfiak szakterület: az ott dolgozók mindössze 11 százaléka nő, akik átlagosan 149 ezer forintot keresnek, a férfiak átlaga 177 ezer forint.