Szigetmonostor a kis híd építését sürgeti

Vágólapra másolva!
Újpest után Szigetmonostor is ellenzi a tervezett M0-ás északi hídjának augusztus végi átadását. Szigetmonostor nem akar hozzájárulni a híd üzembehelyezéséhez, mert az ígéretek ellenére sem épült meg a kishíd a szentendrei Duna-ághoz. A forgalom ugyan elindulhat a Megyeri hídon a tervezett időpontban, de elképzelhető, hogy egy bírósági döntés le is állíthatja.
Vágólapra másolva!

Az M0-s északi hídjának építési engedélyében környezetvédelmi feltételként szerepel a Szentendre és Szigetmonostor közötti híd megépítése. Ezért az M0-s híd használatba vételének időpontjára ennek a hídnak meg kellett volna épülnie - közölte Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármestere.

Szigetmonostor vezetősége azt szeretné elérni, hogy az M0-s híd engedélyében szereplő kis híd ügyében bármilyen kézzelfogható előrelépés történjen. Megkezdődött ugyan a napokban a tárgyalás a gazdasági minisztériummal, és várhatóan őszre elkészül a tárca szakmai állásfoglalása is, amelyben szerepel majd, hogy a szigetmonostori híd milyen formában valósítható meg. De a település polgármestere attól tart, a valóságban még nem indul az idén ősszel az építkezés.

Az eredeti tervek 2010-2011-re tették a híd megépülését, ez már legalább egyéves csúszásban van. Lehetséges az is, hogy a helyszín is változik. Annak ellenére, hogy tavaly év elején már megállapodott a helyszínben Szentendre és Szigetmonostor. Molnár Zsolt szerint a lehajtó híd csaknem tízmilliárd forintba kerülne és elképzelhető, hogy ezt az összeget szeretné a szaktárca megspórolni.

Szigetmonostor egyébként azért ragaszkodik a kis hídhoz, mert ez lenne az egyetlen lehetőség arra, hogy könnyen átjussanak végre Szentendrére. Ugyan kompon közlekedhetnek, de ez rendkívül drága, oda-vissza 2000 forint.

Reményik Kálmán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elnök-vezérigazgatója reméli, hogy a hatóság nem hagyja kihasználatlanul évekig az új létesítményt. ugyanakkor elmondta, hogy nyomban elindítja az építési folyamatot, ha kijelölik a helyét. Augusztus végén műszakilag kész lesz a Megyeri híd, akkor indul a forgalomba helyezési eljárás. Miután az építési engedély a NIF Zrt. - illetve annak jogelődje - nevére szól, így a forgalomba helyezési engedélyt is neki kell. Az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) adja ki, de ehhez be kell szereznie a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakhatósági hozzájárulását is. Neki ragaszkodnia kellene az építési engedélyben szereplő kikötéshez, vagyis a kis hídhoz.