Összesen 24,5 milliárd adókülönbözet

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság az első félévben 3706 vagyongyarapodási vizsgálatot végzett, amelyek közül 2610 zárult megállapítással - tette közzé az APEH.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrök a vizsgálatok nyomán 24,5 milliárd forint - átlagosan 6,6 millió forint - adókülönbözetet tártak fel.

Az adóhatóság penzuma 2007-ben tízezer vizsgálat volt, de ennél jóval többet, több mint 15 ezret kezdett meg, amelyekből 11.095 fejeződött be. A revizorok tavaly az egész évben összesen 42,7 milliárd forint - adózónként átlagosan 5,7 millió forint - eltitkolt adókülönbözetet tártak fel.

A vagyonosodási vizsgálatokra az idén nincs sem belső, sem külső irányszám, közölte korábban az APEH, a kapacitástól függ, hogy a közel négyezer tavaly megkezdett vizsgálat befejezésén túl az idén hány ilyen ellenőrzésre kerül sor.

A vagyonosodási vizsgálatok során mindig magánszemélyeket ellenőriznek, az APEH arra kíváncsi, hogy a célszemély életvitele, megszerzett vagyontárgyai mennyire állnak arányban bevallott jövedelmével.

A vizsgálatra eddig elsősorban a jelentős ingó- és ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, a tartósan veszteséges vállalkozások tagjai, továbbá azok az egyéni és társas vállalkozások tulajdonosai számíthattak, akik több bevallási időszakban csak a minimálbérnek megfelelő jövedelem kivételét igazolták.

Tavaly nem egyszer kritika érte az adóhatóságot, mert a vizsgált körbe olyanok is bekerültek, akiknek nincs nagy vagyonuk. Ennek egyes esetekben például az volt az oka, hogy valaki kölcsönnyújtóként jelölte meg az illetőt, egyébként nem vizsgálták volna. Az is előfordul, hogy valakinek az életvitele nincs összhangban a jövedelmével, mégsem rendelkezik nagy tárgyiasult vagyonnal.