Vágólapra másolva!
A Roman Abramovics orosz milliárdos érdekeltségébe tartozó orosz Evraz Group fel akarja vásárolni az ukrán Donbaszt (Indusztriálnij Szojuz Donbászá), amely többek között a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa 36,44 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Evraz Groupban. Az 50 milliárd dollár (megközelítőleg 7500 milliárd forint) értékű felvásárlás után az Evraz valószínűleg a világ öt legnagyobb acélgyártójának egyike lehetne.

Az ukrán ISD csoport eddig már tárgyalt az ArcelorMittallal - ez a világ legnagyobb acélipari vállalata -, az orosz Novolipetszk vas- és acélművekkel és a legnagyobb orosz acélipari vállalattal, az Evraz csoporttal - mondta az MTI-nek Alekszandr Pilipenko vezérigazgató-helyettes.

Pilipenko cáfolta az orosz Kommerszant gazdasági lapban és a The Moscow Timesban megjelent hírt, amely szerint az ISD közel van a megállapodáshoz az Evrazzal a vagyonrészek eladását illetően. "Az ISD egyesülési tárgyalásokat folytat, és nem vagyonrészek értékesítését tervezi" - mondta. Ezzel szemben az Ukrán Befektetési Bank jelentése szerint a felvásárlás az utolsó stádiumában tart. A tranzakciókat a Credit Suisse kezeli.

Az ügylet azért is jelentős, mert ezzel a lépéssel az Evraz az acélgyártás szempontjából leggazdaságosabb területen növelhetné kapacitását. Fontos szempont az olcsó munkaerő és a rendelkezésre álló nyersanyagok közelsége. Az Evraz óriásvállalatban Roman Abramovics után Alekszander Abramov a legnagyobb részvényes, 24,29 százalékkal, őt követi Alekszander Frolov 12,15 százalékkal.

Az egyesüléssel orosz kézbe kerülhet a Dunaferr, amely szintén az ISD csoport tagja. 2007-ben 300 milliárd forintos konszolidált bevételt termelt, Magyarország egyik legnagyobb termelő cége. Az ISD tulajdonában van a gdanski hajógyár is. A csoporthoz ezenfelül mintegy negyven fémipari, bányászati, gépgyártó, élelmiszer-ipari és mezőgazdasági vállalkozás tartozik.