Kibírták a biztosítók a hitelválságot

Vágólapra másolva!
A nagy európai biztosítók egyike sem kényszerült tőkeemelésre a másodlagos jelzálogpiaci krízis nyomán, bár az eredményeken és az árfolyamokon keresztül igencsak megérezték annak hatásait - derül ki a Bloomberg elemzésből.
Vágólapra másolva!

Az Assicurazioni Generali SpA részvényének árfolyama 25 százalékot esett az idén Milánóban, ez rávilágít arra, hogy az olaszországi csoport mennyire érzékeny a tőkepiaci zuhanásra, illetve az ingatlanárak mérséklődésére. Ráadásul az elemzők várakozásai szerint a Generali az egy évvel korábbinál 21 százalékkal kisebb nyereségről ad majd számot a csütörtökre várható féléves gyorsjelentésében - tájékoztat a Világgazdaság.

Mindezek ellenére - írja az elemzés - a vezető olasz biztosító egész jó pozícióban van a többi piaci szereplőhöz képest, készpénzállománya eléri az 1,5 milliárd eurót, s egyáltalán nincsenek befektetései az amerikai másodlagos jelzálogpiacon.

Hasonlóan optimista saját cége jövőjét illetően Helmut Perlet, az Allianz SE első embere is: a vezérigazgató szerint a társaságnak nincs szüksége tőkebevonásra. (A cég 2003-ban emelt utoljára tőkét, 4,4 milliárd euró értékben, részvénykibocsátással.)

A tőkehelyzetet illetően a francia Axa csoportnak sincs oka panaszra: a második számú európai biztosítónak - a társaság részvényárfolyama az idén 27 százalékot esett - az előírtnál 54 százalékkal több saját tőkéje volt 2007 végén. A Henri De Castries vezette társaságtól 2,5 milliárd eurós féléves profitot várnak az elemzők, ami 17 százalékos elmaradást jelentene maradna el a tavalyitól. Az Axánál 2003 óta most fordulna elő első ízben, hogy csökkenő eredményről ad számot.

A brit piac a második számú szereplőjének, a Prudentialnek szintén "robusztus" a tőkehelyzete az elemzés szerint. Mark Tucker vezérigazgató úgy látja: ez elsősorban annak köszönhető, hogy fokozatosan defenzívebb befektetések felé tolták a portfóliót.

Az elemzők szerint nem teljesen indokolt az árfolyamok ekkora zuhanása: az esésben persze szerepet játszott, hogy a biztosítók papírjai mentek a bankoké után. Davide Manenti, egy olasz brókercég vezetője vételi ajánlást tart fenn a Generalira, úgy véli, az árfolyama elérheti a 26 eurót a jelenlegi kb. 23 euróval szemben.

A Bloomberg elemzői konszenzusának célára 28,58 euró. Eközben a Münchener Rück viszontbiztosító bejelentette: a hitelválság miatt a tavalyi 3,85 milliárdról az idén kétmilliárd euróra esik majd az éves eredménye - írja a Világgazdaság.