Romlott a német fogyasztói hangulat

Vágólapra másolva!
Az infláció emelkedésével kapcsolatos aggodalmak, valamint a pénzpiaci bizonytalanságok kedvezőtlenül befolyásolják a németországi fogyasztói hangulatot, ami öt éve legalacsonyabb szintre süllyedt a német GfK piackutató intézet hétfői közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Az eurót hétfőn reggel 231,40/50 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 232,05/20 után. A kereskedők kevés változásra, alacsony forgalomra számítanak.

A dollárt 147,30/40 forinton jegyezték, míg péntek délután 148,00/05 forint volt az árfolyama. A nemzetközi devizapiacokon az euró kissé erősödött a dollárral szemben az európai piaci nyitás után. A reggeli árfolyam 1,5700 felett járt, úgy 0,15 százalékkal magasabban a péntekinél

A fogyasztók hangulatindexét a GfK 2,1 pontra várja augusztusra a júliusi 3,6 pont után.

A GfK felmérését 2000 háztartás véleményére alapozza.

"A rekord szintre emelkedett energiaár, a recessziótól való félelem és a pénzpiaci válsággal kapcsolatban felerősödött aggodalom komolyan befolyásolja a fogyasztókat" - tartalmazza a GfK hétfői közleménye, amit a Reuters idézett.

Németországban a múlt hónapban 1993 óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció, és egyes elemzők azzal számolnak, hogy a júliusi infláció tovább nőtt.

A múlt héten a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet azt közölte, hogy júliusban a vártnál jobban csökkent az üzleti bizalom, közel három éves mélypontra esett vissza. A GfK felmérése szerint a háztartások mind a konjunktúrát, mind a saját jövedelmüket, mind pedig a vásárlási hajlandóságukat már harmadik hónapja folyamatosan kedvezőtlenebbnek ítélik meg.

A GfK adatára az addig mérsékelt nyereségen álló euró gyengült a dollárhoz képest, röviddel 9 óra előtt az euró 1,5703 dolláron volt a péntek késő esti 1,5707 dollár után.