Akadozik a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Öt éve a legalacsonyabbra süllyedt a fogyasztói bizalom Németországban a GfK piackutató tegnap megjelent felmérési eredményei szerint. Az augusztusra előretekintő index a júliusi 3,6-ról 2,1 pontra esett, jóval elmaradva az elemzői várakozásoktól - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók hangulatát elsősorban az energia- és az élelmiszerárak emelkedése befolyásolja, amit nem tud ellensúlyozni a bérek emelkedése. Az olajárak az elmúlt 12 hónapban 61 százalékkal nőttek és július folyamán minden eddiginél magasabbra, hordónként 147,27 dollárra emelkedtek.

Az infláció júniusban 3,4 százalékra gyorsult, csökkentve az elkölthető jövedelmek értékét, és a kamatok emelkedése megdrágítja a hitelből történő vásárlást.

Az Európai Központi Bank (ECB) júliusban 25 bázisponttal emelte a kamatot és az elemzők jövő márciusig még egy szigorításra számítanak. A jövedelem alakulására vonatkozó várakozások részindexe mínusz 7,2-ről mínusz 20 pontra zuhant, a fogyasztók költekezési hajlandóságát jelző részindex mínusz 23,7-ről mínusz 26,2 pontra esett.

A munkanélküliség mindazonáltal továbbra is töretlenül mérséklődik: júniusban 16 éve a legkevesebbre, 7,8 százalékra esett, ami némi támaszt nyújt a fogyasztói keresletnek. Az Unicredit szakértői szerint az év második felében fogyasztói recesszió várható, ami azt jelenti, hogy a fogyasztás negatív irányba befolyásolja a GDP alakulását.

A német gazdaságot azért is súlyosan érinti a fogyasztói hangulat romlása, mert az erős euró és a globális gazdasági nehézségek miatt a kivitel sem tudja pótolni a belső piac szűkülését. A közös európai valuta egy év alatt 15 százalékot erősödött a dollárhoz képest, és a német export májusban az elmúlt négy év legnagyobb visszaesését produkálta.

Mindezek miatt az üzleti és a befektetői bizalom is erősen megcsappant a múlt heti adatok szerint. A jelek szerint a német gazdaság, amely eddig a legellenállóbbnak bizonyult a kedvezőtlen hatások közepette, a jelek szerint kezdi megadni magát.

A Merkel-kormány a tavalyi 2,6 után ez évre 1,7, 2009-re 1,2 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, de az Ifo gazdaságkutató 2009-re csak egy százalékot vár. A német sajtóban olyan hírek terjedtek el, hogy Michael Glos gazdasági miniszter legalább tízmilliárd euró összegű ösztönző csomag összeállításán dolgozik, de a kormány szóvivője tegnap közölte: nem terveznek gazdaságélénkítő lépéseket arra az esetre, ha a vártnál nagyobb lenne a lassulás.

A kabinet néhány hete hagyta jóvá a jövő évi költségvetési tervezetet és ezen nem kívánnak változtatni - tette hozzá. A gazdasági minisztérium szóvivője közölte: a gazdaság ez idő szerint jól teljesít és nem látnak okot arra, hogy csökkentsék az ez évre szóló 1,7 százalékos előrejelzést.