Fejlesztik a keszthelyi Georgikont

Vágólapra másolva!
Bioinnovációs központot alakítanak ki, vizes élőhelyet bemutató parkot és oktatócentrumot létesítenek, s javítják a gyakorlati oktatás feltételeit a lovardában a Pannon Egyetem (PE) keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán - tájékoztatta Lencse Tamás személyzeti osztályvezető az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az oktatási és kutatási eszközök, az ingatlanok és az informatikai hálózat fejlesztését a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 600 millió forinttal támogatja - tette hozzá.

A bioinnovációs központot a jelenleg üresen álló, egykor toxikológiai laboratóriumként és növényvédelmi gépműhelyként működő épületekben alakítják ki. Az intézetben az oktatási és kutatási feladatok mellett más, az alaptevékenységgel összhangban lévő funkciót is ellátnak: a kutatóközpont inkubátorházként is működik, a szolgáltató központ pedig négy szakterületen - növényegészségügy, élelmiszer- és takarmányanalitika, talajminőségi labor, növényvédő géplabor - végez majd szolgáltatásokat.

Lencse Tamás megjegyezte, hogy a lovasképzéshez kapcsolódó elméleti és gyakorlati feltételek - például az infrastruktúra, az oktatótermek, az akkreditált képzések, az aktív turisztikai szolgáltatások - már adottak Keszthelyen. A későbbiekre egy 50-szer 30 méteres lovarda, oktatóterem létrehozását, lópihenőhelyek és akadálypark építését, valamint az istálló és a karámrendszer felújítását tervezik. A fejlesztésekkel olyan komplex lovasbázis kialakítására nyílik lehetőség, amely hosszú távon biztosíthatja a lovarda vezető helyét a térségben.

Az osztályvezető elmondása szerint a hévízi láp területén a jövő év elején kezdődik el a vizes élőhelyet bemutató park és ökoturisztikai oktatóközpont, a "Békavár" kialakítása. A 188 millió forint értékű beruházás költségét nagyrészt a Nyugat-Dunántúli Operatív Program 160 millió forintos pályázati támogatásból finanszírozzák.

A tájba illő lápi élőhely és a konferenciák rendezésére is alkalmas, kutatói infrastruktúrával ellátott épület a jövőben természetvédelmi oktatási és kutatási bázisként szolgálhat.

A Georgikon agrárképzésére az idén több mint 250 jelentkezőt vettek fel, 30 százalékkal többet, mint az elmúlt évben. A felsőfokú szakképzésben három új szakot indítottak (ménesgazda, gyógynövény- és fűszernövény-termesztő, illetve -feldolgozó) Ugyancsak az idén indul a növényorvos mesterszak, amely - elsőként a Georgikonon - a 2000-ben indított növényorvos-képzés folyamatosságát is biztosítja.