Kevesebb a nyerőgép, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Tavaly valamelyest csökkent az engedélyezett pénznyerő automaták száma: 17,9 ezer játékteremben csak 30,48 ezer pénznyerő működött, míg 2006-ban 18,3 ezer helyszín nyújtott lehetőséget a pénzvesztésre, 30 690 géppel - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az automaták működtetőinek száma ugyanakkor nem változott, 1198 szervező működik az országban - derül ki a tavaly januártól az APEH-en belül önálló főosztályként működő Szerencsejáték Felügyelet adataiból. A felügyelet bevételei nagyjából a korábbi éveknek megfelelően alakultak tavaly, 3,9 milliárd forint bevételük származott engedélyezési, 891 millió forint ellenőrzési díjakból, amelyek a fő bevételi forrást jelentik. Emellett 338 millió forint folyt be különböző bírságokból.

Jóllehet a felügyelet az adóhatóság része, ellenőrzéseit a hivataltól függetlenül végzi, és csak elvétve, egy-egy átfogó vizsgálat során tartanak együtt. Tavaly több mint 13,4 ezer helyszíni ellenőrzést végeztek a felügyelet munkatársai, ebből valamivel több mint kétezer esetben társhatóságokkal is együttműködtek - az ellenőrzést a felügyelet munkatársai irányították.

A Szerencsejáték Felügyelet összesen 14 750 ellenőrzést hajtott végre 2007-ben - idetartoztak a sorsolásokat, fogadásokat érintő ellenőrzések és a kaszinók vizsgálatai is -, és összesen több mint 417 millió forintra rúgott a kiszabott bírságok összege. A bírságok behajtásával kapcsolatban 412 esetben küldtek megkeresést az illetékes APEH-igazgatóságnak. A szervezet tavaly 21 esetben tett büntetőfeljelentést közokirat-hamisítás, tiltott szerencsejáték folytatása és adócsalás gyanúja miatt is.

Júniusban rajtaütésszerű ellenőrzést tartott az adóhatóság a Balaton környéki termekben. Két nap alatt 436 játéktermet ellenőriztek, és az esetek 12 százalékában zárultak megállapítással a vizsgálatok. Engedély nélküli működés miatt három pénznyerő automatát kellett lezárni, de komplett játéktermet nem kellett becsukatni.

Jellemző hibák voltak egyébként a tájékoztatási kötelezettségekkel kapcsolatos hiányosságok és az előírt okmányok nem szabályszerű vezetése. A bírság mértéke a korábban elkövetett szabálytalanságok számától, illetve a jelenlegi megállapítás súlyától függ, mértéke százezer forinttól több millió forintig terjedhet.