Útfejlesztést támogatnak Pápán

Vágólapra másolva!
Pápa városa 42 millió forintot kap kerékpárutak és 23 millió forintot belterületi utak fejlesztésére a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól; erről kedden írtak alá szerződést Pápán.
Vágólapra másolva!

Pápa első alkalommal jut vissza nem térítendő uniós pénzhez a régiótól, s az összesen 65 millió forintot kitevő támogatást a kerékpárút további építésére és a belterületi utak fejlesztésére nyerte el a város önkormányzata - mondta Pál Béla, a regionális fejlesztési tanács elnöke a szerződés aláírását követően. Az elnyert pénzek a beruházások teljes költségének a 70 százalékát teszik ki - jegyezte meg.

Belterületi- és kerékpárutak fejlesztésére Veszprém megyébe összesen 642 millió forint vissza nem térítendő regionális támogatás jutott - tette hozzá Pál Béla. Megjegyezte: a rendkívüli igény miatt újra meghirdették a pályázatot, s szeptember 30-ig nyújthatnak be igényt a települések.

Pál Béla rámutatott, hogy a pápai kistérségnek jutó 200 millió forintos uniós és állami támogatási összegből 100 milliót Pápa kapott. A pénzt iskolák, közösségi terek, orvosi rendelők, közszolgáltatások, illetve belterületi utak fejlesztésére fordíthatták a nyertes önkormányzatok.

Kovács Zoltán, Pápa fideszes polgármestere elmondása szerint a már meglévő 6,5 kilométernyi kerékpárúthoz az elnyert pénzből megépítenek 700 métert a várkerti Ady-sétánynál - a futballstadionig és a termálfürdőig -, összekötik Pápát és Tapolcafő községet 2,1 kilométeres bringaúttal, Kéttornyúlak községben pedig 400 méternyi szakaszt építenek meg.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, az MSZP pápai elnöke azt hangsúlyozta, hogy most zárul a tárcánál az úgynevezett falu- és tanyagondnoki program, amelyre 10,2 milliárd forint támogatási összeget biztosítottak. Elmondta: 1148 pályázat érkezett, s valamennyi település megkaphatja a 10 személyes, 10 millió forintos kisbuszt, 100 százalékos támogatással.