Esett a Mondi profitja

Vágólapra másolva!
A brit-dél-afrikai Mondi Group papír- és csomagolóanyag-ipar szerdán 87 millió eurós adózott eredményt jelentett az első félévről, 47 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 164 millióhoz képest, főleg a szolnoki papírgyára bezárásának költsége miatt.
Vágólapra másolva!

Az üzemi eredmény, egyszeri tételek nélkül, 263 millió euróra emelkedett 243 millióhoz képest. A cég vezetése ezt igen jónak minősítette ahhoz képest, hogy az európai piac "puhul", csökken a kereslet, viszont nő az import az Egyesült Államokból, korlátozva az áremelés lehetőségét a faanyag és az energia drágulásának ellensúlyozására.

A Mondi mindazonáltal Oroszországban és Dél-Afrikában viszonylag olcsóbban jut fa alapanyagokhoz. A beszámolóban dicsérték az oroszországi és a lengyelországi gyártásfejlesztés eredményeit is.

A bevétel 7 százalékkal 3,263 milliárd euróra gyarapodott 3,052 milliárdhoz képest.Végleg bezár a Mondi szolnoki papírgyára, a 255 alkalmazott közül 201 munkaviszonyát június 16-i hatállyal felmondják, miután a márciusban leállított gyár utolsó potenciális szakmai vevője is elállt vételi szándékától, közölte Ferencz Gábor, a cég igazgatóságának elnöke június 12-én.

A vevőjelöltek a papíripar kedvezőtlen kilátásai mellett, a politikai és gazdasági helyzet bizonytalansága, a magas energiaárak és a magyar energiapiac átláthatatlansága miatt álltak el vásárlási szándékuktól, tette hozzá. A munkájukat elvesztő dolgozók átlagosan 11 havi átlagkeresetüknek megfelelő pénzbeli juttatásban részesülnek. Azok az alkalmazottak, akik 1995 óta a Mondi illetve az előd, a Neusiedler cég állományában voltak, 16 havi átlagkeresetüket kapják meg végkielégítésként.

Ferencz Gábor közölte azt is, hogy a gyárat a továbbiakban ipari parkként, szolgáltató és logisztikai centrumként próbálja meg értékesíteni. A Mondi csoport az irodai kommunikációs papírok piacának telítettsége miatt állította le a gyárat. A Mondi másik magyarországi üzemét, a dunaújvárosi papírgyárát még 2005-ben eladták az osztrák Trierenberg Holding AG-nak. A Mondi Business Paper - akkor még Neusiedler néven - a kilencvenes évek közepén szerezte meg a két magyar üzemet, a szolnokit és a dunaújvárosit.