Nem változott a lengyel alapkamat

Vágólapra másolva!
A kelet-európai új EU-tagok központi bankjai közül három, és Szerbia központi bankja is túl van már a hóvégi kamatértekezleten.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Lengyel Nemzeti Bank kamatdöntésén volt a sor: változatlanul, 6,00 százalékon hagyta alapkamatát, az elemzői várakozásoknak megfelelően. Júniusban a tizenkét havi infláció 4,6 százalékos volt Lengyelországban - ez több mint hároméves csúcs -, jóval a központi bank folyamatos, 2,5 százalékos célja fölött, és elemzők szerint augusztusig még gyorsulni fog az infláció. Alakul a piaci konszenzus akörül, hogy a Lengyel Nemzeti Bank szeptemberben negyed százalékponttal szigorítani fog.

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után kezdte meg a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit. Utoljára június végén szigorított. Noha a szigorítás eddigi indokai továbbra is érvényesek, a bank vezetői a júniusi emelés után jelezték, hogy megtorpanásra kényszerülnek a zlotyi gyors drágulása és a gazdasági növekedés lanyhulása miatt.

Előzőleg július 21-én a Magyar Nemzeti Bank 8,50 százalékon, e héten kedden a Szerb Nemzeti Bank 15,75 százalékon, és a Szlovák Nemzeti Bank 4,25 százalékon hagyta alapkamatát. A szlovák szint azonos az Európai Központi Bank (EKB) mostani alapkamatával, miután az EKB e hónap elején negyed százalékponttal szigorított. A szlovák központi bank több mint egy éve nem mozdult, de Szlovákia januártól az euróövezet tagja lesz, ezért központi bankjának ez év végéig csökkentenie kellett volna alapkamatát az EKB szintjére. Ez, a gyors infláció miatt, igen kockázatos döntés lett volna, azonban az EKB legutóbbi kamatemelése "megmentette" a Szlovák Nemzeti Bankot ettől a dilemmától.

A Román Nemzeti Bank csütörtökön, a Cseh Nemzeti Bank augusztus 7-én tartja esedékes kamatértekezletét, mindkét esetben szintén változatlanságot jósol az elemzők többsége. A román alapkamat 10,00 százalékos, a cseh 3,75 százalékos. A cseh korona sorozatos árfolyamrekord-döntései miatt a cseh központi bank elnöke a múlt héten már egyenest kamatcsökkentés lehetőségére célzott. A nagy infláció miatt ez persze alig valószínű, de a továbbra is erős - a bankelnök fenyegetőzésétől csak kissé visszakozott - korona miatt legalább a kamatemelés is kizárható.