Több gázt exportált a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari cég az első félévben 109,6 milliárd köbméter földgázt exportált, ami 17,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A gazdasági minisztérium szerdán közölt jelentése szerint a teljes kivitel döntő része, 89 milliárd köbméter, a Független Államok Közösségén (FÁK) kívüli piacokon került értékesítésre, ami éves szinten 22,9 százalékos növekedést jelentett.

A volt szovjet tagországokba a féléves Gazprom gázexport 0,5 százalékkal 20,6 milliárd köbméterre csökkent. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy kevesebb gáz került Ukrajnába.

A minisztériumi adatok szerint a január-június közötti időszakban az orosz gáztermelés éves szinten 1,7 százalékkal 339 milliárd köbméterre bővült. Ebből a Gazprom, a világ legnagyobb gáztermelője, amely Európa gázszükségletének negyedét biztosítja, 289 milliárd köbmétert termelt ki, 2,7 százalékkal többet, mint egy éve.

Tavaly a Gazprom 150,5 milliárd köbméter földgázt exportált. Korábban azt közölte, hogy idén ezt a mennyiséget 4,3 százalékkal 157 milliárd köbméterre tervezi növelni.