Hét év alatt 150 milliárd az árvíz ellen

Vágólapra másolva!
Folytatódnak 2003-ben megkezdett árvízvédelmi fejlesztések az idén is: még 2008-ban elkészül a Cigánd-Tiszakarádi és a Tiszaroffi tározó, valamint megvalósul a Bivaly-tói töltésáthelyezés - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a továbbfejlesztett Vásárhelyi terv keretében 2008-ban 6,9 milliárd forint költségvetési, és 10,8 milliárd a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program keretében folyósítható (KIOP) forrás áll rendelkezésre.

A két tározónak 20-30 centiméteres vízszintcsökkentő hatása van, ezzel több százezer ember árvízi biztonságát javítja.

Előkészítés alatt áll további négy tározó (a nagykunsági, a hanyi-tiszasülyi, a Szamos-Kraszna közi, és a beregi) megépítése, uniós pénzből.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a továbbfejlesztett Vásárhelyi tervre.

A közlemény kitér arra, hogy a kormány még az ősszel benyújtja Brüsszelnek a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célzó 6,3 milliárdos nagyprojektet, amelynek előkészítésére június végén ítélt oda 157 millió forintot. A 2011 végére Vásárosnamény és Lónya között megvalósuló fejlesztéssel 19 település lakosainak nő majd az árvízzel szembeni biztonsága.
Az EU-s finanszírozású projektet a környezetvédelmi tárcához tartozó Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság készíti elő, a tervek szerint 2008. októberéig. A második fordulóban 6,3 milliárd forintra pályázó - és várhatóan 100 százalékos támogatásban részesülő - projektet a tervek szerint 2008 novemberében nyújtják be, a megvalósítás 2009 nyarán kezdődhet, és 2011 végére zárulhat le.
A közlemény kitér arra, hogy öt önkormányzat - a Hernád mentén Szentistvánbaksa, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza, valamint a Rábán Csörötnek - már jövőre megkezdheti az állandó védettség eléréséhez szükséges települési körtöltések kiépítését összesen 2,6 milliárd forint uniós forrásból. A támogatási szerződést már megkötötték, jelenleg a projektek előkészületei zajlanak, a kiviteli munkák pedig várhatóan 2009-ben kezdődnek el.