Átcsoportosít az egészségügyi tárca

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi tárca 5,7 milliárd forintot csoportosít át az Egészségbiztosítási Alap év végére várható maradványából - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy ez az év végére várható maradvány kicsit több mint a fele. Hozzátette: a döntés előtt elemezték az első félév tapasztalatait, figyelembe véve a vizitdíj megszüntetéséből adódó többletkiadásokat és az Alkotmánybíróság döntése miatti bevételkiesést. A többletet szeptember elsejétől kaphatják meg a különböző intézmények.

Székely Tamás tájékoztatása szerint 270 millió forintot kap a mentőszolgálat és több más betegszállító szervezet az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására, valamint 15-20 százalékkal növelik a kistelepüléseken működő háziorvosi ügyeletek díjazását.

Közölte, hogy módosítják a rehabilitációs fekvőbeteg-ellátások szakmai szorzóit és 25 százalékkal emelik az egynapos ellátás éves teljesítményvolumen-korlátját (tvk). Hangsúlyozta: szeretné, ha rövidebbek lennének a várólisták, ezért a súlyponti kórházaknak egyszeri alkalommal kiegészítő tvk-t biztosítanak.

Székely Tamás kitért arra, hogy - a háziorvosi rendszer után - szeptembertől a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban is bevezetik a jogviszony-ellenőrzés díjazását.

Kérdésre válaszolva az egri kórházban kialakult helyzetről azt mondta: a Hospinvestnek legkésőbb augusztus 18-ig be kell nyújtania a működésiengedély-kérelmet az ÁNTSZ-hez, amely harminc nap alatt ellenőrzi, hogy valóban minden feltétel adott-e ahhoz, hogy a cég átvegye az intézményt. Megjegyezte, mivel mindkét fél, a kórházvédők és a Hospinvest is azt állítja, hogy a birtokában van a megfelelő számú aláírás, máshogy nem lehet megtudni, kinek van igaza.

A kormányszóvivő tájékoztatón elhangzottakra Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken úgy reagált: a miniszter nem jelentett be olyan intézkedéseket, amelyek valóban megoldanák az egészségügy problémáit, nem jelentette be a volumenkorlát eltörlését és a súlyponti kórházak csődközeli helyzetének megoldását sem.

Mint mondta, a bejelentett intézkedéseket a Fidesz szakértői megvizsgálják, de ezek szerinte csak tüneti kezelésre lehetnek alkalmasak, valódi problémamegoldásra nem. Hozzátette, hogy a kormány 250 milliárd forintot vont ki az egészségügyből az utóbbi években.