Elképesztő APEH-vizsgálatok a Balatonon

Vágólapra másolva!
Ha németül vettek dinnyét, nem kaptak nyugtát az adóhatóság revizorai, az éjszakai bár pincérei a vészkijáraton menekültek az APEH hallatán. Egy Henna-festő művésznek gondolta magát, egy piaci büfében meg azért nem szolgálták ki a revirozorokat, mert azt hallották: "APEH-osok vannak a piacon".
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzött adózók ötödénél találtak hiányosságokat a revizorok, de általában javult a számla- és nyugtaadási fegyelem a Balatonnál - így összegzi az APEH az "Aranyhíd" elnevezésű, kétnapos hétvégi ellenőrzési akcióját. Az adóhatóság arról is tájékoztatta az [origo]-t, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan minden második esetben tárt fel foglalkoztatási szabálysértéseket.

A több mint száz revizor közel ezer ellenőrzést végzett a Balatonon és a környező településeken, ahol számos rendezvény zajlott a hétvégén. Jártak Kapolcson, a Balaton-átúszásnál, a lellei Borhéten, a Nagyszakácsi Főzőfesztiválon, a Keszthelyi Borhéten és a Kaposvári Vásáron is.

35 helyett 20 százalék

Tavaly az ellenőrzött vállalkozók 35 százaléka nem adott számlát vagy nyugtát, idén az ellenőrzött 90 településen már "csak" 20 százalékuk. Idéntől egyébként már nem csak a vállalkozó, hanem a mulasztást elkövető alkalmazott is büntethető. Ugyanakkor továbbra sem javult a feketén foglalkoztattak aránya. Általában elmondható, hogy az alkalmi munkavállalók mintegy felét még mindig bejelentés nélkül foglalkoztatják.

A bírság összege csak az akció teljes összesítése után mondható meg pontosan, de minden bizonnyal eléri a 25 millió forintot. Aki számla- és/vagy nyugtaadási kötelezettségét egy éven belül már másodszor mulasztja el, akkor a bírság kiszabása mellett üzletének lezárását, sőt tevékenységének felfüggesztését is várhatja. A halmozottan mulasztók átfogó adóvizsgálatra is számíthatnak.

Furcsa esetek

Az APEH kiemelt néhány furcsa esetet is. Ha például a dinnyeárusnál a revizoruk németül vásárolt, soha nem kapott nyugtát. Egy étteremben a pincérek nem tudták hol van a pénztárgép, végül a revizorok keresték meg és találták meg a raktárban, egy dobozban. Egy éjszakai bárban, amikor kiderült, hogy ellenőrzés van, a pincérek mindent hátrahagyva a vészkijáraton menekültek ki. Egy Henna-festő (indiai mintájú testfestő) azt mondta, neki nem kell nyugtát adnia, mert ő művészeti tevékenységet folytat.

Egy piaci büfében azt mondták az ellenőröknek, hogy most nincs kiszolgálás, mert APEH-osok vannak a piacon, majd később jöjjenek vissza. Egy vállalkozó azt kérdezte a revizoroktól, miért nem jöttek félórával korábban, mert addig mindenkinek adott nyugtát.