Vágólapra másolva!
A Malév hosszú távú eredményes jövője és cégcsoport szinten mintegy 2500 dolgozó munkahelyének megőrzése érdekében, a légitársaság tavaly elfogadott három éves stratégiája részeként, racionalizálja flottájának működtetését és további létszámcsökkentést hajt végre.
Vágólapra másolva!

A Malév Európára fókuszálva megtartja valamennyi európai és közel-keleti célállomását, ugyanakkor hatékonyabban kívánja felhasználni meglévő kapacitását.

Az költségcsökkentő program részeként nagyobb kapacitású repülőgépeiből öt B737-est kivon a téli menetrendszerinti forgalomból, további költségcsökkentő lépéseket vezet be, valamint csoportos létszámleépítést hajt végre. A légitársaság korábban már bejelentette, hogy a téli menetrendtől kezdődően végleg kivonja flottájából két Boeing 767-es gépét, megszüntetve ezzel hosszú távú járatait, a regionális flottáját Bombardier Q400-as turboprop gépekkel egészíti ki.

A Malév hosszú távú, eredményes működése szempontjából a vállalat közleménye szerint kulcsfontosságú, hogy a vállalat tovább vigye a tavaly nyáron megkezdett bevételnövelő és költségcsökkentő reMAke programot.

Az alacsonyabb forgalmú téli menetrendi időszakban, kivonja öt B737-es repülőgépét a forgalomból, melyeket az érintett hónapokban más légifuvarozóknak ad bérbe.

A kapacitáscsökkentés nem érinti a Malév európai és közel-keleti útvonalhálózatát, minden eddigi télen megszokott célállomás elérhető lesz a légitársaság 2008/09-es téli menetrendjében is.

A tavalyi 6 százalékos csoportos létszámleépítés után a légitársaság újabb, a Malév Zrt. aktív létszámának 21,6 százalékátát - 250 aktív és 150 jogi állományban lévő munkavállalót - érintő csoportos létszámleépítést hajt végre, mellyel az üzemeltetési területeken - pilóta és légiutas-kísérő osztályok - kurtít a társaság költségein. A Malév a privatizációt követően egy lépcsőben már csökkentette az adminisztratív területein dolgozók létszámát. Ez 2007. november 26-i kezdéssel mintegy 120 munkavállalót érintett.

A Malév Zrt. 2008. augusztus 4-én megküldte csoportos létszámcsökkentési szándékáról szóló levelét a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központnak, illetve erről tájékoztatta a Központi Üzemi tanácsot, a légitársaság munkavállalói állományát, és érdekképviseleteit.

A jelenlegi tervezett és az előző év végén végrehajtott csoportos létszámleépítés a privatizációs szerződés által három évre megengedett 30 százalékos létszámleépítést maximáló limitet nem meríti ki - áll a Malév közleményében.

A csoportos létszámleépítés költségeit a vállalat befektetésnek tekinti, melyek megtérülési ideje rövidebb, mint egy év. Az intézkedések végrehajtásához a pénzeszközök a vállalat rendelkezésére állnak - írja a cég közleménye.