Őrzi orosz érdekeltségeit a Shell

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb olajvállalata, a holland-brit Royal Dutch Shell tárgyalásokat folytat a Sibir Energyvel arról, hogy az 50-50 százalékos tulajdonukban lévő Szalim olajmezőben lévő részesedését elcserélné az orosz vállalat azonos értékű részvénycsomagjára - szivárogtatták ki a sajtóhoz az állítólag hónapok óta folyó egyeztetések hírét az ügyhöz közel álló források.
Vágólapra másolva!

Az 1 milliárd fontos (2 milliárd dolláros) ügylet lehetővé tenné a Shellnek, hogy megőrizze jelenlétét az orosz olajiparban anélkül, hogy veszélyesen közel kerülne az ország természeti kincseihez - -áll a Napi Gazdaság hasábjain.

Az információt egyik cég sem kommentálta, de a lépés összhangban lenne azzal, amit Jeroen van der Veer, az holland-brit társaság vezérigazgatója egy szentpétervári fórumon júniusban mondott. Eszerint a Shell kész olyan formában együttműködni az orosz vállalatokkal, ami elfogadható az orosz kormány számára . A cég két évvel ezelőtt politikai nyomásra kénytelen volt kiszállni a Szahalin II. gázmező feltárásából, részesedése az orosz Gazpromhoz került.

A Sibir Energy szibériai olajmezők kitermelésével, valamint egy Moszkvában lévő olajfinomító és egy benzinkúthálózat üzemeltetésével foglalkozik. A 2,3 milliárd font értékű társaságot jegyzik a londoni Alternative Investment Marketen, amelynek legnagyobb cége, és reményei szerint még az idén bekerülhet az FTSE-100 index kosarába. A vállalat 67 százaléka orosz kézben van, ezen belül 18 százaléka a moszkvai helyhatóság tulajdona, 47 százalékát pedig Szlava Csigirinszkij és Igor Kaszajev mágnások birtokolják. A szalimi mezőben lévő tulajdonrész a Sibir legnagyobb vagyoneleme, a vállalat július 31-én közzétett adata szerint a területről naponta 128 ezer hordó olajat termelnek ki.