Nem fogadja el a Magosz az SPS-t

Vágólapra másolva!
A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) elutasítja az Egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) 2009. évi bevezetését - közölte Örvendi László, a Magosz elnökségi tagja, hajdú-bihari elnöke kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
Vágólapra másolva!

A testület álláspontját ismertető politikus szerint az SPS tervezett bevezetésével megmerevedik a magyar agrárstruktúra, a rendszer jelentősen befolyásolja a több mint 5 millió hektár mezőgazdasági terület hasznosítását, a 200 ezer regisztrált gazdálkodó gazdálkodási viszonyait, így a különböző fejlesztéseket, valamint a vidékfejlesztési források felhasználását.

A kormánynak meg kell hallgatnia a gazdák kérését, és vissza kell vonnia az összevont területalapú támogatás 2009-ben történő bevezetését - mutatott rá Örvendi László.

A Magosz szerint azért is értelmetlen az SPS bevezetése, mert az Európai Unióban 2014-től egy teljesen új, egyszerűbb agrártámogatási rendszert kívánnak bevezetni.

A magyar kormány tervezett lépése azért is elfogadhatatlan, mert többletforrást nem biztosít, csupán az elosztás módja változik: méghozzá a jelenlegi kormányhoz közelálló körök szándékainak és érdekeinek megfelelően - fogalmazott az Magosz-tisztségviselő, aki egyben országgyűlési képviselő (Fidesz) is.

Örvendi László hozzátette, hogy a jelenlegi körülmények között elfogadhatatlan a 2006-os földhasználaton alapuló "történelmi bázis" meghatározás, ugyanis Magyarországon nincs történelmileg kialakult földtulajdon, földhasználat és üzemi szerkezet, ennek hiányában pedig történelmi bázisról nem beszélhetünk.

"A történelmi bázisként meghatározott időpont, a 2006. év egy szűk, jól informált, kormány közeli vállalkozói és befektetői körnek az érdeke" - jelentette ki.

A Magosz szerint a mindenkori földhasználónak kell megkapnia a támogatást. A szervezet elutasítja az igazságtalan SPS-rendszer bevezetését, s a jelenlegi, átlátható egyszerűsített támogatási rendszer (SAPS) alkalmazásának meghosszabbítását kéri az agrárkormányzattól.

Örvendi László bejelentette, hogy amennyiben az Országgyűlés az ősszel megszavazza az SPS-rendszer 2009. évi bevezetéséről szóló jogszabályt, a Magosz - több szervezetettel együtt - az Alkotmánybírósághoz fordul. A történelmi bázis meghatározása ugyanis alkotmányossági aggályokat vet fel - magyarázta Örvendi László.