Az OMMF a Balatonnál ellenőrzött

Vágólapra másolva!
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) július 29-31. között 161 munkáltatót ellenőrzött a Balatonon és vonzáskörzetében; a vizsgálatok során a szabálytalanságot elkövetett munkáltatók száma 131 volt.
Vágólapra másolva!

Az OMMF szerdai közleménye szerint az ellenőrzött munkavállalók száma 895, a szabálytalanságok 471 embert érintettek. Ebből a feketén foglalkoztatottak száma 257 volt, közülük 1 ember külföldi állampolgár, és ketten fiatalkorúak. Az ellenőrzött építkezéseken a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya közel 84 százalék volt.

Az ellenőrzött munkáltatók között szerepelt szálloda, étterem, strand, kereskedelmi egységek, építkezések, ellenőriztek továbbá Kapolcson, a művészeti fesztiválon is.

Elsősorban a feketefoglalkoztatás, valamint a munkaidőre, a pihenőidőre, a munkabér összegére, a szabadságra vonatkozó jogszabályok megsértése szerepelt a jogsértések között.

A közleményben kirívó esetként említik, hogy egy étteremben 37 személyt foglalkoztattak kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel, közteherjegy nélkül, feketén. Három esetben pedig fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó egyéb súlyos szabálytalanságot tártak fel, ez 5 személyt érintett.