Ősszel múlhat ki a haláladó

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az MDF között "adópaktum" jöhet létre az őszi parlamenti ülésszakon az örökösödési illeték ügyében. Az új adójavaslatok támogatása fejében kedvezhet a kormány a Magyar Demokrata Fórumnak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Borítékolható, hogy az adóreformról szóló őszi viták részévé válik az örökösödési illeték ügye, erről ugyanis a kezdeti egyetértés ellenére a nyár elején nem született megállapodás a pártok között.

A "haláladó" a májusi MDF-es adócsomag részeként került a figyelem középpontjába, a kormány és az MSZP azonban a fórumos felvetések közül csak az örökösödési illetékkel és az adóamnesztiával kapcsolatos javaslatokat vette részletesen szemügyre, ám politikai döntés még egyik kérdésben sem született. Jó esély van azonban arra, hogy a 2009-es adó- és járulékszabályok megszavazásáért cserébe felkínálják valamelyik ügyet a Magyar Demokrata Fórumnak.

A fórum eredetileg azt szerette volna, ha az egyenes ági rokonok, a házastársak és a testvérek számára 18 millió forintos értékhatárig nulla lenne az adó mértéke, a párt legutóbbi javaslata szerint viszont már 25 millió forintnál húzná meg az adómentesség határát. Efelett, valamint nem egyenes ági rokonok esetében 10 százalék lenne az illeték mértéke, a jelenlegi 6-40 százalék közötti kulcsok helyett.

A szocialisták az utolsó, még a tavaszi ülésszak végén, június elején tartott megbeszélésen is sokallták a 18 milliós határt. Ehelyett csupán azt tudnák vállalni, hogy az első és a második örökösödési fokot összevonnák, és ebben a kategóriában egy méltányos sávban biztosítanák az illetékmentességet, ennél többet azonban a Világgazdaság kérdésére nem árultak el.