Negatív trendforduló jöhet az iparban

Vágólapra másolva!
Hat-hét éve nem fordult elő, hogy tartósan olyan mélyre zuhanjon az ipari termelés, mint idén júniusban. Az elemzők egyhavi adatból még nem mernek jósolni, az [origo]-nak nyilatkozó Videoton-vezér azonban rendkívül borúlátó az erős forint és a magas kamatszint miatt. Szerinte a következő hónapokban a termelés jelentősen visszaesik majd, a cégek eredményessége pedig katasztrofálisan fog alakulni.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint az ipari termelés idén júniusban 0,3 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, amihez hasonlóan rossz mutatók Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint utoljára 2004-ben fordultak elő rövid ideig, több hónapon keresztül pedig csak 2001-2002-ben. A KSH az éves szintű 0,3 százalékos visszaesés mellett azt is kiszámolta, hogy az előző hónaphoz viszonyítva a termelés 1,6 százalékkal csökkent 2008 júniusában.

Barcza szerint több tényező hat az ipar lassulására, de a legerőteljesebben az európai uniós gazdaságok lassulása befolyásolja a hazai termelést. Az elemző ugyanakkor az [origo] kérdésére elmondta, hogy természetesen az erős forint, illetve áttételesen az erős euró is hat a magyar gazdaságra, sőt a hitelválság is érzékelhető, továbbá az amerikai és egyes ázsiai gazdaságok problémái is belejátszanak az ipari termelés alakulásába.

Nehéz azonban eldönteni, hogy melyik ezek közül a legfontosabb tényező. Az európai lassulás azért a legjelentősebb szerinte, mert a magyar ipar egyértelműen az EU tagállamainak beszállítójaként funkcionál, és ezért nagyon érzékenyen reagálnak a hazai termelővállalatok a kontinentális konjunktúra-ingadozásokra.

Jelentős volumencsökkenés várható?

A K&H szakértőjének véleményétől eltér az álláspontja Sinkó Ottónak, a Videoton Holding egyik vezérigazgatójának. Az [origo]-nak nyilatkozva a székesfehérvári elektronikai vállalat vezetője hangsúlyozta: "Egyértelműen a forint árfolyamának erősödésével függ össze, hogy a júniusi ipari termelés csökkent. Az ipari termelésben ugyanis túlnyomó részt képviselnek azok a cégek, amelyek termékeiket, illetve szolgáltatásaikat az euró árfolyamához kötik. Ez nem csupán az exportra termelő cégeket foglalja magában, ennél lényegesen nagyobb az euró alapú elszámolással dolgozó hazai cégek száma." Sinkó úgy véli, hogy a multik magyarországi leányvállalatainak beszállító cégeket biztosan ide lehet sorolni.

A vezérigazgató szerint mindez előrevetíti, hogy a következő hónapok termelési adatai további jelentős volumencsökkenést mutatnak majd, hiszen az euró júniusi középárfolyama 245 forint volt, a júliusi pedig 233 forint körüli, és az augusztus sem mutat jelentős eltérést ettől. Ennél is katasztrofálisabb hatás várható a cégek eredményességében. Prognosztizálható, hogy az év eleji 255-ös árfolyamon kalkulált üzleti tervek általában nem fognak megvalósulni 235 körüli árfolyam mellett - figyelmeztet Sinkó.

A Videoton azon "szerencsés" cégek közt van, amelyek tőkeerejüknél és felkészültségüknél fogva a vállalatcsoport szintjén ki tudják védeni - például határidős üzletekkel - ezeket a negatív hatásokat. "Jobb nem gondolni viszont azokra a kis- és középvállalkozásokra, amelyeknek ez a lehetőség nem adatott meg. Mindez végeredményben azt a kérdést veti fel, hogy mi lesz az ország versenyképességével ilyen árfolyamok mellett" - jegyezte meg az elektronikai vállalat vezetője.

A magas kamat is rongál

Sinkó Ottó nem ért egyet azokkal az elméleti szakemberekkel, akik az infláció ellen vívott harc jegyében abban bíznak, hogy a gazdaság majd alkalmazkodni fog a megváltozott körülményekhez. Véleménye szerint ugyanis ez az alkalmazkodás 6-18 hónapos időtávon belül valósul csak meg, és az egyébként is csökkenő foglalkoztatási adatokat számottevően tovább rontja. (A munkanélküliség a KSH legutolsó adatai szerint, április-június között 7,6 százalékos volt.)

"Éppen azoknak a munkahelyeknek a száma csökken majd, amelyek az exporthoz kapcsolódnak, ez pedig a recesszióval küzdő világgazdaságban az ország számára rendkívül hátrányos. Ezért a jelenlegi magas kamatszint, ami a forint erősödés egyik fő kiváltó oka, valójában az egyensúlytalanság irányába hat" - hangsúlyozta a Videoton vezérigazgatója.

A papírgyár mindent lát

Az exportáló vagy éppen a "belső exportra" dolgozó (vagyis az euró elszámolású) hazai cégekre nyilvánvalóan igaz Sinkó érvelése, ám az elemzők többsége (lásd keretes írásunkat) Barczával ért egyet. Érdekes ugyanakkor az osztrák tulajdonban lévő papíripari nagyvállalat, a Dunapack vezérigazgatójának véleménye, aki Barczát erősíti inkább. A Dunapack azért tudja áttekinteni a magyar gazdaságot, mert csomagolóanyag-gyártóként szinte minden ágazatban vannak partnerei - magyarázta a topmenedzser az [origo]-nak.

Galli Miklós papírgyári vezérigazgató úgy látja, hogy az első negyedévben jobban ment vállalatának, aztán - ahogyan az az országos ipari statisztikákból is kiderül - a második negyedévben visszaesett a kereslet, sőt az értékesítési áraik is esni kezdtek. Galli a visszaesést egyértelműen európai tendenciának minősítette, hiszen a Prinzhorn-csoporthoz tartozó Dunapack vezéreként a multinacionális csoport európai értékesítési adatait is ismeri. Szerinte a papíriparban ugyan megpróbálják majd a nyugat-európai gyártók emelni az árakat, kérdés azonban, hogy ez mennyire lesz sikeres, a partnerek mennyire tudják ezt elfogadni.

Ami a Videotonhoz hasonló elektronikai gyártókat illeti, a Philips magyarországi cégeinél és egy másik IT-cégnél is azt mondták az [origo]-nak, hogy az elektronikai és a számítástechnikai iparban az eladásokat az utolsó negyedévi, különösen a decemberi értékesítési adatok határozzák meg. Éppen ezért az ágazat cégei az első és a második negyedévben még nem tudják megítélni az éves teljesítményük alakulását. Ugyanakkor egy-egy nagyobb sportesemény, a foci Eb vagy az olimpia általában megdobja a szórakoztató-elektronikai eladásokat.

A járműipar még tartja magát

Ami a gépipari, illetve a járműipari adatokat illeti, az egyik legnagyobb magyar exportőr, a győri Audi Hungaria Motor Kft. E cégtől az [origo] korábban kapott tájékoztatást, és ebből kiderül, hogy az idei első félévben újabb rekordot döntöttek motorgyártásban. (Győrben készül az Audi személygépkocsik motorjainak több mint 90 százaléka.)

Június végéig 1 milló 23 ezer 228 motort gyártottak a Rába-parti városban, ami a tavalyi 1 millió 13 ezer 697-hez képest egyszázalékos bővülés. Az autók összeszerelése szintén jól alakult: az Audi A3 Cabriolet gyártása is felfutott immár, így ez a modell szintén a kapacitásoknak megfelelően tervezett darabszámban készül. Az első hat hónapban összesen 32 ezer 629 jármű jött le a szalagról Győrben, a tavalyi 32 ezer 89 után. Ebből 9543 volt A3 Cabriolet, 15 873 a TT Coupék száma és 7213 TT Roadster is készült Magyarországon.

A tőzsdei cégek közé tartozó Rába csoport szintén a járműiparban érdekelt elsősorban. A csoport 2008 első félévében dinamikusan növekedett gyorsjelentése szerint: árbevétele az előző év első feléhez képest 18,3 százalékkal, 32,9 milliárd forintra nőtt. Mindhárom üzletág nyereséges működése, valamint a kedvezőtlen árfolyamhatások kivédését szolgáló sikeres fedezeti ügyletek hatására a tőzsdei társaság a tavalyi év hasonló időszakában realizált 263 millió forint nettó eredményhez képest most 3,3 milliárd forint feletti nyereséggel zárt. Egy év alatt jelentősen javult a mérleg szerkezete is: a nettó hitelállomány régen nem látott szintre, 9,5 milliárd forintra csökkent.