Kamatot csökkentett a cseh jegybank

Vágólapra másolva!
Csökkentette az irányadó kamatot a Cseh Nemzeti Bank. Három éves folyamatos növekedés után a jegybanki tanács csütörtökön úgy döntött, hogy az eddigi 3,75 százalékról 3,50 százalékra csökkenti az irányadó kamatot - közölték a jegybanki tanács ülése után Prágában.
Vágólapra másolva!

A csehországi irányadó kamat mértéke a jegybanki döntés után is a legalacsonyabb maradt Európában.

Az irányadó kamat csökkentésére a cseh korona azonnal jelentős csökkenéssel reagált. Az euró árfolyama a 23,96 koronás szintről néhány percen belül 24,09 koronára csökkent. Hasonló volt a reakció az amerikai dollár irányában is. A dollár délelőtt 15,45 koronába, a döntés után pedig 15,58 koronába került.

A cseh jegybank ülését nagy várakozás előzte meg, mert az irányadó kamat három éve folyamatosan mérsékelten emelkedett. A korona nagyarányú erősödése az euróhoz és a dollárhoz képest azonban az utóbbi hónapokban egyre nagyobb nyugtalanságot keltett a csehországi vállalkozók körében.

Zdenek Tuma, a jegybank kormányzója ezért mintegy két hete kijelentette: ha folytatódik a korona erősödése, ami mögött a cseh pénzügyi körök és a kormányzat bizonyos spekulációkat lát, akkor a jegybank közbelép, s csökkentheti az irányadó kamatot. Tuma álláspontját fokozatosan a jegybanki tanács is magáévá tette.