Milliárdos fejlesztés a Bükkben

Vágólapra másolva!
A Bükki Nemzeti Park területén 1,2 milliárd forintos fejlesztést végeznek el a következő négy évben. Az uniós támogatásból többek között javítják a bükki barlangok állapotát, békaátjárókat építenek, a madarak védelmében földkábelt helyeznek el az elektromos szabadvezetékek helyett, és élőhely rekonstrukciókat végeznek. Az erről szóló támogatási szerződéseket csütörtökön írták alá a Heves megyei Felsőtárkányban.
Vágólapra másolva!

Duska József, a Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából (KEOP) elnyert pénz megegyezik az igazgatóság éves költségvetésével.

A KEOP 1300 milliárd forinttal rendelkezik, ebből 36 milliárddal támogatják a természetvédelmi pályázatokat - mondta Ambrovics Andrea, a KEOP Irányító Hatóságának főigazgatója.

Kiss Pál, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatója azt közölte, hogy a KEOP-ra beérkezett 492 pályázat közül 73 természetvédelmi, közülük 23 volt sikeres. Ebből négy a Bükki Nemzeti Parké.

Haraszthy László, a környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkára azt emelte ki, hogy az uniós lehetőséggel megduplázódnak a hazai források.

A Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő projektek keretében 20 kilométeres szakaszon cserélik földkábelre a szabadvezetékeket, és 30 kilométer hosszú középfeszültségű vezetéket szigetelnek le a fokozottan védett madárfajok költési helyein.

A bogácsi halastónál és Felsőtárkányban az utak alatt békaátjárókat építenek, és terelőket helyeznek el, csökkentve a gázolások miatti békapusztulást.

A bükki barlangok közül többet lezárnak a helyreállítás miatt, máshol létrákat helyeznek el, visszatemetik az illegális beásásokat, és elkezdődik a Szeleta-barlang rehabilitációja is.

Az élőhelyes rekonstrukció keretében helyreállítják a világörökségi hollókői kultúrtáj hagyásfás legelőjét, a Pély Ludas vizes élőhelyet, biztosítják az élőhelyek, és a hozzájuk köthető fajok fennmaradását a dél-borsodi és a mátrai tájegység védett területein, gyeprekonstrukciós program indul a Bükkalján is.

A 100 százalékos támogatottságú projekt fejlesztéseit 2012-ig végzik el.