Recesszió fenyegeti Európát

Vágólapra másolva!
Napról napra újabb és újabb rossz hírek látnak napvilágot a nyugat-európai konjunktúra lanyhulásáról, egyre több országban tűnik elkerülhetetlennek a recesszió - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tegnap közzétett borús adatok listája nem rövid: négy éve a legnagyobb mértékben zuhant a Nationwide jelzálog-hitelező által számított fogyasztói bizalmi index értéke Nagy-Britanniában. A német ipari rendelésállomány júniusban az elemzők által előzetesen várt 0,4 százalékos növekedés helyett 2,9 százalékkal esett. A spanyol ipari termelés júniusban 9 százalékkal zuhant az előző év júniusához képest, ez soha nem látott mértékű visszaesést jelent. A finn GDP májusban váratlanul alacsony mértékben, csupán 0,2 százalékkal bővült (igaz, a kiugróan magas áprilisi 8,1 százalék után). Mindez alig egy nappal azt követően, hogy a német GDP 1 százalékos második negyedévi csökkenéséről szóló értesülés a Süddeutsche Zeitungban és a Financial Timesban is nyilvánosságra került, illetve hogy közzétették az eurózóna szolgáltatószektorának beszerzésimenedzser-indexét, amely ötéves mélypontot jelez.

Több tőről fakad a baj

A rossz híreket mozgató tendenciák némileg ugyan eltérőek az egyes államokban, ám inkább csak az egyes tényezők súlyát illetően. Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Írországban a lakáspiac összeomlása az első számú felelős, Németországban inkább a gyorsan emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt megcsappanó lakossági fogyasztást, Franciaországban az erős euróárfolyamot, Svédországban a globális pénzügyi zavarok miatt romló exportlehetőségeket tartják a legnagyobb problémának.

Dánia már hivatalosan is recesszióban van, miután két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP. Olaszországban holnap teszik közzé az április-júniusi GDP-adatot, az elemzők átlagosan nulla növekedésre számítanak. Nagy-Britanniában az NIESR kutatóintézet szerint minimálsra lassult a kibocsátás bővülése, Svédországban már negatív GDP-növekedést mértek. Ausztriában sem sokkal jobb a helyzet, a kiskereskedelmi forgalom az eurózónán belül ott zuhant a legnagyobb mértékben júniusban.

Egyesek szerint a gyorsan romló adatok azt vetítik előre, hogy a válság Európában még sokkal súlyosabb lefolyású lesz, mint az USA-ban. Az Egyesült Államokban ugyanis gyenge a valuta, és rugalmas a munkaerőpiac, míg Európában mindkettő éppen fordítva van. A Handelsblatt által megkérdezett kutatók jövőre átlagosan már csak 0,9 százalékos GDP-növekedést jósolnak az eurózónában az idénre várt 1,5 és a tavaly mért 2,7 százalékos fellendülés után.

A helyzet súlyossága Alan Greenspant, a Fed korábban mindig talányosan fogalmazó egykori elnökét is szólásra késztette. "Az elmúlt hónapok meglepetése nem az, hogy a növekedés lelassult. Sokkal inkább az, hogy még egyáltalán van növekedés" - írta az amerikai helyzetről a továbbra is nagy tekintélynek örvendő egykori Fed-vezér a Financial Times-ban.