Szélesebb lesz a szélessáv

Vágólapra másolva!
Letörheti a nemzetközi adatátvitel árát az, hogy immár magyar viszonteladója is van a Cogent kommunikációs világcégnek, amely a világ egyik legnagyobb IP (internet protokoll) tranzitot forgalmazó vállalata, s a világ második legnagyobb internethálózata - erről tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy az Enternet-csoporthoz tartozó Proserver kizárólagos hazai partnere lett a világcégnek, egy olyan hálózatba csatlakozik, amely több mint 50 000 km optikával több mint 100 várost köt össze. A hálózaton több mint 11 petabyte adat továbbítása történik naponta.

Az együttműködésnek köszönhetően a Proserver a jelenlegi piaci árnál kedvezőbben értékesíthet nemzetközi sávszélességet, lévén a Cogent árai alacsonyak. Első körben a Proserver 10 Gbit nemzetközi adatforgalom értékesítését vállalta.

A Cogent által kiépített hálózat kizárólag IP kommunikációra készült, tehát nem történik rajta hangforgalmazás, ennek köszönhetően egyedülálló minőségű tranzitot biztosít. Túlfoglalás nélkül működteti hálózatát, tehát az ügyfelek számára biztosított kapcsolat dedikált sávszélességű - mindez annyit jelent, hogy nem fordulhat elő az, hogy egy csúcsterhelési időszakban csak késleltetve, vagy kisebb sebességgel történjen az adatok továbbítása, mint ahogy ez a világ IP forgalmazásában gyakorlat. A legnagyobb világhálózatokon ugyanis többször előfordul, hogy terhelési csúcsok idején nagyobb az időegység alatt kezdeményezett adatforgalom, mint a hálózat kapacitása.

A világ nagy hálózatüzemeltetői a gyengébb időszakok miatt, üzleti szempontok miatt ugyanúgy értékesítik saját kapacitásukat, mint a légitársaságok: túlfoglalják a rendszert. A Cogent azonban azon kevesek egyike, amelyik a biztosan elérhető sávszélességgel reklámozza magát - írja a Népszabadság.