Átrendeződőben a világ befektetési térképe

Vágólapra másolva!
Kína az elkövetkező öt évben várhatóan megelőzi a vállalati befektetések világvezető befogadójának számító Egyesült Államokat, továbbá informatikai és telekommunikációs, ipari termelési és bányászati területen a legbefolyásosabb országgá lép elő.
Vágólapra másolva!

A külföldi befektetésekből való általános részesedés legnagyobb arányú növekedését valószínűsíthetően India esetében tapasztaljuk majd, termelési beruházások tekintetében várhatóan világvezető hellyel. Mindazonáltal az európai gazdaságok a várakozások szerint vonzóak maradnak a befektetők szemében, és megtartja igen erős helyzetét elsősorban pénzügyi szolgáltatási területen az Egyesült Királyság - derül ki a KPMG jövőbeli globális tőkeáramlásokat vizsgáló új tanulmányból.

László Csaba, a KPMG adópartnere szerint Magyarország is globális trendek hatásai alatt marad, ezért különösen fontos, hogy a versenyképességünket javítani tudjuk, ami meghatározó lehet abban, hogy a régióra jutó kisebb tortaszeletből miként részesedünk.

A KPMG vállalati befektetési tervekről készített nemzetközi felmérésében 15 nagyobb gazdaság több mint 300 legnagyobb multinacionális vállalatának vállalati befektetési stratégáit kérdezték meg, hol terveznek befektetést az elkövetkező 12 hónapos és 5 éves időszakban. Tudakozódtak tőlük arról is, mely országokat látják ma, illetve melyeket várják 2013-14-re dominánsnak szektorukban.

Brazília, Kína és India lehet a nyerő

Az eredmények szerint elmozdulás megy végbe az Egyesült Államoktól, Japántól, Szingapúrtól és az Egyesült Arab Emírségektől és komoly tőkeáramlás mutatkozik Brazília, Oroszország, Kína és India irányában (BRIC).

Kína a megkérdezett vállalatok 24 százalékától várhat jelentős befektetést 2013-14-re, ami felfelé való elmozdulást jelent az ez évi 17 százalékhoz képest. Oroszország erre az évre 12 százalékkal, majd öt év múlva 19 százalékkal, Brazília pedig idén 10 százalékkal, majd öt év múlva 14 százalékkal számolhat.

India befektetésekből való részesedése számítások szerint 8 százalékról 18 százalékra, azaz a legnagyobb arányban bővül, aminek motorja a termelési beruházás számottevő növekedése lesz. 2013-14-ig India a megkérdezett termelővállalatok 25 százalékától számíthat befektetésre e szektorban, az említett vállalatok két harmadának esetében az országban való első megjelenéssel.

Ezzel ellentétben az USA befektetésekből való részesedése 4 százalékkal, 23 százalékra csökken. Ez a globális befektetések továbbra is igen nagy arányát jelenti, azonban az USA így várhatón Kína mögé kerül. Várakozások szerint az USA elveszíti vezető szerepét a bányászat, ipari termelés és informatika-távközlés területén is, mindegyik szektorban Kínának adva át helyét.

László Csaba szerint a közép-kelet európai régió némileg visszaszorulhat e globális befektetési versenyben: "Ennek jórészt régión kívüli okai vannak. A BRIC országok növekedési lehetőségeivel nehezen lehet versenyezni és még a legfejlettebb országok aránya is csökkenni fog. Emellett a régióban az elmúlt 10-15 évben olyan egyszeri, nem megismétlődő befektetési lehetőségek voltak, amelyekkel még egyszer már nem lehet számolni, mint például az EU csatlakozáshoz köthető piacnyitás, a tömeges privatizáció. A gazdasági növekedés üteme is némileg lassulni fog.

Ezek a tényezők Magyarországon is érvényesek, ezért a versenyképességünk javítását kell szem előtt tartani. Némileg átrendezheti ezt a képet, ha a tartósan magas olajár, illetve a szállítási költségek miatt a fő piacokhoz való közelség fontossága ismételten megnövekszik. Ez részben ellensúlyozhatja az olcsóbb munkaerő vagy például a lazább környezetvédelmi szabályozás hatásait."

Sue Bonney, a KPMG EMA régiós adóügyi vezetője, egyesült királyságbeli partner felmérést közrebocsátó 2008-as barcelonai KPMG EMEA adóügyi csúcsértekezleten1 elhangzott nyilatkozata szerint a megkérdezettek többsége az elkövetkező öt évet az Egyesült Királyság globális befektetési forrásokból való aránytalanul magas részesedésének időszakát követő normálisabb befektetési sémákhoz való visszatérésként értékeli. Elmondása szerint azonban például a 2003-as piaci feltételekhez való visszatérés nem ad magyarázatot a megkérdezett stratégák által a BRIC-gazdaságok felé jósolt befolyáseltolódásra, sokkal inkább a gazdasági hatalmi egyensúly alapvető változásának kezdetéről van szó.

A BRIC-gazdaságok befektetésekből való részesedés tekintetében várhatóan megelőzik ugyan az európai gazdaságokat, ez azonban csak a BRIC-országok különösen jó teljesítményének köszönhető. Az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország a külföldi befektetések növekedésére, Németország pedig jelenlegi részesedésének fennmaradására számíthat.

Befektetésekből való részesedésének 3 százalékkal, 17 százalékra való növekedésével várhatóan az Egyesült Királyság marad az USA mellett a legnépszerűbb ország. Az Egyesült Királyságban hagyományosan erős pénzügyi szolgáltatások területén a globális befektetések tekintetében az ország a második helyről az Egyesült Államokkal holtversenyben az első helyre kerülhet.

"Felmérésünk azt mutatja, hogy a vállalati befektetők már tervezik válaszukat a globális gazdasági hatalom bizonyos ideje tapasztalható eltolódására. Segítik az alternatív befektetési helynek számító BRIC-gazdaságok felemelkedését, aminek során elsősorban az USA gazdaságától vesznek el forrásokat. Az európai gazdaságok további erőssége néhányak számára meglepetésként hathat, azonban sokkal inkább azt sugallja, hogy nagyjából gazdasági hatalmi egyensúlyt alakíthatunk ki az amerikai kontinens, Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége között. Ez akár egy teljesen új globális gazdasági verseny kezdetének hírnöke is lehet" - szögezte le Sue Bonney.