Csökken a mobilszolgáltatók költsége

Vágólapra másolva!
A mobiltelefon hálózatok üzemeltetőinek 34 százalékkal kevesebb díjat kell fizetniük a harmadik negyedévtől a frekvencia-lekötés és használat után egy pénteken megjelent rendelet szerint; ennek köszönhetően a szolgáltatók várhatóan bővítik kapacitásaikat, elsősorban az eddig gazdaságosan le nem fedhető területeken.
Vágólapra másolva!

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteken, arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a díj mértéke nagymértékben függ a szolgáltatók által telepített bázisállomások számától, amely meghatározza a szélessávú mobil-internet eléréssel lefedett területek méretét.

A lefedettség növelés elsősorban az elmaradott térségek mobil internet-ellátása szempontjából nagyon fontos, hiszen azokon a területeken, ahol a szolgáltatói bevételek megfelelő alapot nyújtanak a fejlesztésekhez eddig sem okozott gondot a mobil-internet használat - jegyzi meg a minisztérium.

Hozzáteszik, hogy a mobil-internet elérés tekintetében elmaradott térségek a vezetékes internet-elérés szempontjából sincsenek jó helyzetben, több száz településen még mindig nincs mód szélessávú internet kapcsolat létesítésére sem - jegyzik meg.

A díjcsökkentéstől ezért azt várja a tárca, hogy ösztönzi a szélessávú fejlesztéseket, a mobil szélessáv elterjesztését, és a mielőbbi országos lefedettség elérését.

A Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző szerint az intézkedés jó irányba mutat, de a cég további lépéseket tartana szükségesnek ahhoz, hogy Magyarországon is minél szélesebb kör részesülhessen a mobilinternet nyújtotta előnyökből. Ennek érdekében a Pannon továbbra is folytatja hálózatának korábban megkezdett, dinamikus bővítését - közölte az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozza: a díjcsökkentés nem a teljes frekvencia-díjra, hanem csupán a harmadik generációs - a mobilinternetezést lehetővé tévő - UMTS állomások díjaira vonatkozik. A csökkenés a teljes frekvencia-díjra vetítve hozzávetőlegesen mindössze 5 százalékot jelent, amely a szolgáltatók által a koncessziós szerződésben vállalt, a frekvencia lekötésért és használatért fizetendő díj növekedésének harmadát sem éri el. Így e csökkenés mellett is tovább nőnek az egyébként az Európai Unióban a legmagasabbak közé számító magyar frekvencia-díjak - mutat rá Drozdy Győző.